TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 30/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 30/03/2017

  Diversos municipis del Vallès han promogut una campanya de mobilitat sostenible amb l'objectiu de sensibilitzar la població, reduir nivells de contaminació i facilitar vehicles elèctrics als seus ciutadans. Poblacions com Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat ja fa anys que lluiten per afavorir el transport públic i ara s'han abocat a reduir els cotxes de motor de combustió fòssil. Aquesta campanya pionera ha fet possible que les persones que han demanat un cotxe, una motocicleta o una bicicleta elèctrica n'han pogut gaudir gratuïtament per fer una prova de mobilitat, distàncies, autonomia i consum de la bateria al dia a dia al seu lloc de residència i feina, a la seva vida real. El resultat ha estat força bo i qui ho ha provat ha quedat enamorat dels vehicles elèctrics.

 • Espai Terra - 29/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 29/03/2017

  I dimecres, el Joc de Catalunya ens porta fins a l'espai, l'última frontera. Per anar-hi tindrem una nau espacial anomenada "Enterprise" i una tripulació molt valenta capitanejada pel comandant Kirk. Parlarem, evidentment, de la mítica sèrie televisiva "Star Trek", que acaba de celebrar el cinquantè aniversari. "Star Trek" va durar només tres temporades, però es va convertir en una sèrie de culte i, amb el temps, ha generat moltes altres sèries televisives, d'acció real i també de dibuixos animats, i una llarga nissaga de llargmetratges que encara ara continuen produint-se. "Star Trek" s'ha convertit en tot un fenomen social, amb milions de fans arreu del món, anomenats "trekkies", que es reuneixen a convencions i fires de ciència-ficció. A partir de demà, per exemple, els "trekkies" catalans tenen un estand al Saló del Còmic de Barcelona, on exposaran tota mena de marxandatge relacionat amb la sèrie.

 • Espai Terra - 28/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 28/03/2017

  És una realitat inqüestionable que les abelles estan desapareixent. Als Estats Units, estudis recents mostren que en els últims deu anys han minvat en un 30%. Fins i tot hi ha apicultors que denuncien que el 90% dels exemplars dels seus ruscos s'haurien volatilitzat. Les causes són diverses. Algunes colònies moren per culpa de paràsits, malalties o inanició. Però també per l'efecte d'insecticides tòxics. En paral·lel, l'escalfament global, la pèrdua d'hàbitats i els canvis en l'ús del sòl, tampoc no juguen al seu favor. Tot plegat és un problema que afecta directament la humanitat: es calcula que el 90% dels recursos alimentaris depenen de la pol·linització que fan les abelles. En concret, gràcies a elles obtenim el 70% de la fruita, les verdures, les llavors i la fruita seca que consumim diàriament. A Catalunya, a més, i malauradament, s'està estenent una espècie invasora, la vespa asiàtica, que es menja les abelles. A l'"Espai Terra" hem volgut conèixer la feina i els reptes que han de fer front els apicultors catalans. Per això, l'Eduard Querol s'ha traslladat a una granja de Santa Margarida i els Monjos, per saber de primera mà quines són les perspectives de futur... i per aprendre a obtenir mel.

 • Espai Terra - 27/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 27/03/2017

  En anys de pluja abundant com aquest, a les cingleres de Falgars, a la Garrotxa, es formen alguns dels salts d'aigua més alts de Catalunya. Dilluns que ve amb l'Eloi us proposarem una passejada de vertigen entre Falgars d'en Bas i Sant Miquel de Castelló per conèixer les singularitats naturals de la capçalera del Fluvià. Hi haurà en joc un cap de setmana en aquest paisatge de somni del terme de la Vall d'en Bas.

 • Espai Terra - 24/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 24/03/2017

  I, aquest divendres, la Tana ens portarà a collir plantes i herbes silvestres comestibles. Una cultura, la de les plantes oblidades, que ara gent jove vol recuperar estudiant-les i inventariant-les, però també descobrint-ne les aplicacions a la cuina.

 • Espai Terra - 23/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 23/03/2017

  És prou sabut que els gossos tenen un gran olfacte, i està demostrat científicament, però sabíeu que fins i tot poden detectar malalties? Un equip de l'Hospital Clínic, en col·laboració amb educadors i etòlegs canins, està fent proves amb gossos per detectar, per exemple, el càncer només ensumant una mostra d'alè.

 • Espai Terra - 22/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 22/03/2017

  Al Joc de Catalunya parlarem d'un dels esports més antics que hi ha: l'esgrima. El muntatge del musical "Scaramouche", de Dagoll Dagom, ha tornat a posar d'actualitat el gènere de capa i espasa, que al cinema dels anys 50 i 60 havia estat molt popular. L'esgrima s'associa a títols com "Els tres mosqueters" o "El Zorro", on els herois es valen de la seva destresa amb l'espasa per ajudar els oprimits i defensar els dèbils. Però l'esgrima, a més d'un recurs novel·lesc, també és un esport molt seguit a Catalunya, on hi ha molts clubs on es practica i s'ensenya a les noves generacions.

 • Espai Terra - 21/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 21/03/2017

  Dimarts serem a la masia de Can Xicoy, una granja entre Sant Iscle de Vallalta i Arenys de Munt. Allà, dos germans emprenedors han revifat la masia del seu avi. Hi tenen 400 cabres i hi fan formatge. Rafel Bagot, que els ha anat a conèixer, munyirà cabres i farà formatges amb ells.

 • Espai Terra - 20/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 20/03/2017

  Aquest dilluns, amb l'Eloi resseguirem la riera de Gualba fins a arribar al Parc Mediambiental de Gualba, un espai natural situat al massís del Montseny de gran bellesa paisatgística. Aquest any, el desglaç de la neu i les pluges abundants de l'hivern han provocat un augment del cabal, i els salts d'aigua que hi ha baixant de Santa Fe llueixen més que mai. A "Espai Terra" hi anirem de ruta i explicarem com es regula l'accés a un espai tan atractiu situat molt a prop de grans ciutats com Barcelona o Girona. Hi ha en joc un cap de setmana en una cabana feta amb materials reciclats.

 • Espai Terra - 17/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 17/03/2017

  Els insectes no sempre són nocius per al camp, tot al contrari! Fins i tot s'utilitzen per combatre plagues. De fet, hi ha insectes que s'alimenten de, per exemple, pugons, una de les plagues més corrents als nostres jardins i horts. Usar-ne evita els plaguicides, i permet aconseguir una agricultura més sostenible i respectuosa. La Cori, en l'espai que tots els divendres dediquem al mon de les plantes i l'horticultura, ens ho explicarà.

 • Espai Terra - 16/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 16/03/2017

  Com cada any per aquestes dates, entre la primera i la tercera setmana de març la zona agrícola del baix Segrià, normalment seca, aspra i eixuta es transforma de cop i es tenyeix de color rosat, lila i algunes clapes d'arbres de flor blanca, com els ametllers i albercoquers. Aprofitant aquesta cita agrícola alguns municipis organitzen rutes guiades, recorrent excursions de pocs quilòmetres i poc desnivell, i rebent classes magistrals dels agricultors i degustant la gastronomia de Ponent. El que més impressiona és poder observar des de dins les fileres d'arbres totalment florits És un fenomen natural únic a Catalunya per la seva gran extensió i concentració de conreu de préssecs, nectarines i paraguais (o préssecs plans). Aquesta part baixa del Segre ens sorprèn per algunes zones humides, com l'espai Natural d'Utxesa, i boscos de ribera extensos vora el Segre o al canal de Seròs. La natura aquí és esplendorosa, un paradís per als observadors d'aus i ocells variats, com les cigonyes, que ara treballen per erigir els seus nius altius.

 • Espai Terra - 15/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 15/03/2017

  Heu sentit a parlar mai de la "catedral de l'aigua" de Lleida? Es tracta del dipòsit municipal d'aigua de la ciutat que data del 1784. És una sala espectacular, presidida per 25 columnes majestuoses i que en Rafel Bagot ha visitat en la seva ruta per conèixer l'abastiment d'aigua potable de la capital de la Terra Ferma. També, tindrem "Joc de Catalunya" on els protagonistes són els neandertals, un dels grans enigmes de la prehistòria. A poc a poc, gràcies a les troballes que es van fent en els diversos jaciments que hi ha a Europa, anem sabent més dades sobre les seves característiques físiques i sobre els seus costums i hàbits. A Catalunya també van deixar la seva petjada i tenim, sobretot, jaciments amb evidències de les seves eines i habitacles. El que no és tant freqüent és trobar fòssils de restes humanes neandertals. La més important i coneguda és l'anomenada "mandíbula del Garraf", trobada l'any 1953 i no "redescoberta" i estudiada fins al 2005.

 • Espai Terra - 14/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 14/03/2017

  A cavall entre les comarques de l'Urgell i la Noguera, a les terres de secà de l'interior de Catalunya, fa més de 150 anys que es va construir l'obra d'enginyeria hidràulica més important en del canal d'Urgell, el túnel del Montclar. No només va canviar la vida dels habitants de la zona, sinó que continua en ple i perfecte funcionament. Fa 5 quilòmetres de llarg i el seu recorregut sota terra està inclòs en una ruta turística i cultural que connecta dos castells medievals de la zona: el de Montsonís i el de Montclar. Aquest passeig, però, només es possible a l'hivern, els dies en què es talla el pas de l'aigua per fer tasques de manteniment. Aleshores, i només si coincideix amb cap de setmana, caminants, esportistes, famílies i tots aquells que s'interessen per descobrir una part del territori lleidatà, tenen l'oportunitat de viure una experiència única. A l'"Espai terra", evidentment, no ens la podíem perdre. L'Eduard Querol, acompanyat pel director gerent de Castells de Lleida ha recorregut per aire, amb el dron, i per terra, a peu, els 16 quilòmetres d'aquest camí que barreja història i aventura a parts iguals.

 • Espai Terra - 10/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 10/03/2017

  És possible viatjar a un altre continent gràcies a les plantes? Diversos establiments de Barcelona, com restaurants o spas, ens fan sentir com si fóssim en un indret exòtic asiàtic només amb espècies com orquídies, ponsèties... Viatgem amb els cinc sentits a països com Tailàndia, Indonèsia i Cambodja.

 • Espai Terra - 09/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 09/03/2017

  Ubicat sobre la vall del Tenes, entre el Moianès i el Vallès Oriental, el monestir de Sant Miquel del Fai és un dels indrets turístics i culturals més antics del país. Allà hi trobem l'església de Sant Miquel, l'única capella romànica construïda sota una balma de roca, i la Casa del Priorat, un dels edificis més ben conservats del gòtic català. Però a més de tot el patrimoni històric, Sant Miquel del Fai també compta amb una gran riquesa paisatgística i una orografia encisadora. Coves amb formacions calcàries màgiques, parets de travertí, salts d'aigua magnífics i gorges de conte de fades. És un indret irrepetible encaixat en la muntanya. Amb Eduard Querol - i acompanyats del dron del programa - hem fet una ruta completa per aquest paratge natural. Ni tan sols ens hem descuidat l'obligatori descens a la cova de les Tosques: protegits amb un bon casc hem travessat els estrets passadissos del racó més enigmàtic i misteriós de Sant Miquel del Fai!

Anar al contingut