TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 25/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 25/04/2017

  Sabeu com és el dia a dia d'una granja de vaques? En Rafel Bagot ha estat en una granja familiar de Vidreres. Allà, ha vist com munyen els animals, com se'ls alimenta, com viuen els vedells i, en definitiva, com n'és de dur portar una granja, on les jornades són, sovint, de 14 a 16 hores de feina.

 • Espai Terra - 24/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 24/04/2017

  La serra de la Llena és el lloc més humit de les Garrigues. Les seves valls i barrancs tenen una vegetació frondosa que contrasta amb el paisatge de secà de la resta de la comarca. Dilluns us proposarem un passeig per aquestes obagues on trobarem paratges singulars com Sant Miquel de la Tosca, el naixement del riu Set, o els Calaixos de l'Ereldo, un conjunt laberíntic de roques on s'amaga una cova que només els més hàbils seran capaços de trobar.

 • Espai Terra - 21/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 21/04/2017

  A països com els Estats Units, el Japó o França, els museus a l'aire lliure són força populars i visitats. A Catalunya potser les exposicions artístiques a cel obert no reben un gran suport promocional, però també en podem trobar. Amb l'Eduard Querol us volem descobrir un museu –l'Art Parc– instal·lat des de fa anys a Riudellots de la Selva. És un espai museístic on tan important és el continent (un jardí magnífic i exuberant) com el contingut (un fons artístic de més de 200 escultures d'artistes catalans contemporanis). Visitar-lo transforma l'experiència cultural en un viatge sensorial. Imprescindible.

 • Espai Terra - 20/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 20/04/2017

  A Esplugues de Llobregat hi ha una iniciativa que promou la col·locació de caixes niu als arbres, per ajudar els ocells a tenir més llocs on pondre els ous. En Rafel Bagot hi ha anat i ha parlat amb els seus impulsors, escoles participants i entitats adherides, però també ha volgut penjar una caixa niu. El resultat d'aquesta visita a Esplugues, dijous, a l'Espai Terra.

 • Espai Terra - 19/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 19/04/2017

  El Joc de Catalunya es prepara per a la celebració de la Diada de Sant Jordi i fa dels llibres els protagonistes de l'espai d'aquest dimecres. Però els llibres dels quals parlarem avui són una mica diferents dels que veiem habitualment a les llibreries: no estan impresos en tinta i, de fet, tenen les pàgines en blanc. Parlem dels llibres en braille, dirigits als invidents, que s'editen al Centre de Producció Bibliogràfica de l'ONCE de Barcelona. Amb una producció d'uns 300 títols anuals, és una de les editorials d'aquest tipus més importants a nivell europeu. El Centre publica tant les versions en braille dels últims èxits editorials com llibres adreçats a necessitats específiques, com ara els manuals universitaris, dels quals se'n pot arribar a fer un sol exemplar, si el necessita un estudiant.

 • Espai Terra - 18/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 18/04/2017

  El tritó del Montseny és una joia que, a tot el món, només existeix en aquest parc natural. Des de fa una dècada que es treballa per a la seva conservació i ara rebrà una mica més d'ajuda. És un projecte europeu Life, que anirem a conèixer de la mà de la Cori.

 • Espai Terra - 13/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 13/04/2017

  La Fundació Mas Casadevall dona feina a persones adultes amb trastorn d'espectre autista i contribueix a la seva educació. A través de diferents tallers, com jardineria, hort, ceràmica, espelmes o paper, tenen una ocupació i veuen com la seva feina dona fruits: venen al mercat els seus productes o fins i tot fan de cambrers per a un restaurant obert la públic. Aquí, hi poden trobar un espai de convivència on es millora la seva autonomia i la seva independència. Tot això en un entorn natural i fomentant el reciclatge i la cura pel medi ambient.

 • Espai Terra - 12/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 12/04/2017

  Aquest dimecres de Setmana Santa, el Joc de Catalunya vol plantejar un debat amable entre dues de les Passions més tradicionals i emblemàtiques del país: la d'Olesa de Montserrat i la d'Esparreguera. Tindrem a plató un representant de cadascuna i els demanarem que defensin quin són els punts forts de les seves representacions i que destaquin la millor qualitat de "La Passió" rival, si en troben cap. Per acabar de posar tota la carn a la graella comptarem amb la presència d'un dels animals més emblemàtics de cadascuna de les dues Passions: el ruc Carot, d'Olesa, sobre el qual Jesús fa l'entrada a Jerusalem, i el colom Leo, d'Esparreguera, que té un paper destacat a l'escena del Sant Sopar. Serà una confrontació distesa, sense guanyador ni perdedor, i amb l'única pretensió de deixar ben clar que totes les Passions que es fan per aquestes dates a Catalunya tenen prou qualitats i valors per merèixer ser vistes, almenys una vegada!

 • Espai Terra - 11/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 11/04/2017

  Hi ha diverses teories sobre els arbres i els boscos com a elements curatius. Aquesta setmana, el doctor Martí Boada ens porta fins als boscos d'Arbúcies, que formen part de la Reserva de la Biosfera del Montseny, perquè des de la mateixa universitat s'està estudiant com pot ajudar a la nostra salut el bosc. La natura és sàvia, i molts animals fan servir herbes i escorces dels arbres per curar ferides. Aquest dimarts, el Martí ens explicarà què s'està estudiant i a quines conclusions s'està arribant.

 • Espai Terra - 10/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 10/04/2017

  Els grans aiguats del 1994 van provocar alteracions molt importants a la conca del riu Brugent, i, entre moltes altres infraestructures, va desaparèixer el camí que unia els pobles de la Riba i Farena. Després d'haver estat molts anys abandonat, avui, el camí torna a estar practicable i es poden recórrer els 12 km que separen aquests dos pobles per un sender equipat amb ponts i passamans. Dilluns que ve, l'Eloi ens portarà a caminar per la vora del riu, travessarem congostos i passos estrets entre roques i coneixerem algunes de les persones que viuen a la vall del Brugent.

 • Espai Terra - 07/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 07/04/2017

  Les flors són un dels ingredients més importants d'un casament. Quines són les últimes tendències en decoració floral i rams de núvia? Els creadors incorporen cada cop espècies més sorprenents, com ara plantes seques o cactus! La Cori ens ho explicarà amb detall aquest divendres.

 • Espai Terra - 05/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 05/04/2017

  Dimecres, al Joc de Catalunya parlarem de la ciència més puntera que es fa al país. Rebrem el físic Lluís Torner, director de l'ICFO, l'Institut de Ciències Fotòniques, que ha estat guardonat recentment amb el Premi Nacional de Recerca. L'ICFO és un dels nostres centres d'investigació més importants del món. Té més de 50 laboratoris i hi treballen 350 investigadors. Es dedica a la recerca, la docència i l'impuls del sector industrial en l'àmbit de les ciències de la llum i de totes les disciplines en què la fotònica tingui incidència, com ara les nanotecnologies òptiques, les tecnologies de la informació, la biotecnologia, les ciències de la salut i de la vida, les tecnologies de la informació quàntica i els sistemes làser. Lluís Torner ens explicarà quines poden ser les aplicacions pràctiques d'aquestes investigacions i ens parlarà de l'estat actual de la recerca que es fa a Catalunya.

 • Espai Terra - 04/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 04/04/2017

  La consciència per tenir cura de l'entorn i protegir el planeta també és aplicable, i des de fa força temps, als edificis on vivim. El Rafel ha estat a Girona veient com es fa un edifici seguint els criteris de la construcció sostenible. Allà, ha parlat amb un assessor mediambiental, amb l'associació catalana de Construcció Sostenible i amb empreses que segueixen els criteris de l'ECO8, uns estàndards que vetllen perquè els habitatges siguin respectuosos amb el medi ambient.

 • Espai Terra - 03/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 03/04/2017

  Dilluns amb el Dani us farem una proposta magnífica que ens porta cap al nord de la Segarra, al límit amb el Solsonès. Entre les valls dels rius Llobregós i Llanera s'estén una zona de transició entre l'altiplà central lleidatà i les zones més muntanyoses situades al sud de Solsona, entre camps de cereals i horta de ribera i els boscos de roure, pinassa i boixos, més típics del baix Prepirineu. Partim de Torà, un bonic poble de poc més de 1.200 habitats i situat a uns 450 metres d'altura, però amb tossals de més de 800 metres al seu voltant. Els carrers estrets i façanes amb regust medieval li donen un caire especial i agradable a l'hora de passejar-hi. A pocs quilòmetres cap al nord-est ens arribem a la Torre de Vallferosa, la seva joia monumental. Es tracta d'una gran torre de dimensions inusuals, de l'època dels àrabs, molt singular, única i en un estat de conservació admirable, malgrat que data de fa uns 1.100 anys enrere. L'explorarem per dins i en coneixerem la funció estratègica en la seva etapa de dominació sarraïna.

 • Espai Terra - 31/03/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 31/03/2017

  A la falda del Montseny hi ha una granja-escola on fa més de 30 anys que proposen activitats de lleure, tallers i colònies escolars integrades en la natura. En ple parc natural i lluny de l'eixordador soroll de la ciutat i de les presses, els educadors aposten per l'educació emocional. Aquí donen als més joves temps i espai per parar, respirar, pensar, escoltar-se i trobar algunes respostes sobre qüestions i sentiments que els preocupen o neguitegen. Amb activitats dissenyades enmig del bosc o en contacte amb animals els ajuden a gestionar millor frustracions, enfortir confiances, treballar en equip o respectar l'entorn. A l'"Espai Terra" hem volgut compartir aquestes activitats i l'Eduard Querol ha anat fins a Santa Maria de Palautordera per passar-hi un dia de colònies amb nens de sis i set anys.

Anar al contingut