TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 17/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 17/05/2017

  Diumenge es farà l'última funció d'un dels circs més famosos i emblemàtics del món, el Ringling Bros. and Barnum & Bailey. Aquest centenari circ nord-americà tanca per la baixada de venda d'entrades i pels alts costos que els suposa mantenir la infraestructura de l'espectacle. Diuen que una de les causes de la baixada de públic pot ser el fet que han hagut de retirar el número dels elefants, per les pressions de les organitzacions animalistes. Al plató parlarem precisament de la presència d'animals en aquests espectacles, i del present i del futur del circ al nostre país.

 • Espai Terra - 16/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 16/05/2017

  En Dídac Costa és el primer navegant català que ha estat capaç de completar la Vendée Globe, la volta al món a vela en solitari i sense escales. Ho ha fet a bord del vaixell "One Planet One Ocean". Rafel Bagot ha anat a conèixer en Dídac dins de la seva embarcació, on s'hi va passar 108 dies per recórrer gairebé 8.000 milles. Com dormia? Com menjava? Com s'espavilava? Ho explicarem dimarts a l'"Espai Terra".

 • Espai Terra - 15/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 15/05/2017

  El Llobregat és un riu, en general, poc atractiu en alguns dels seus trams entre el Prepirineu i el delta, envoltat de canyissars impenetrables i boscos de ribera poc ordenats. Però cal destacar al seu pas pel sud del Bages, un gran giravolt que fa el curs fluvial entre Sant Vicenç de Castellet i Castellbell i el Vilar, a prop de les rieres de Marganell i Rellinars, afluents d'aigües netes i transparents. Aquest tram es coneix com el Meandre del Llobregat, unes 27 hectàrees acotades i de fàcil accés per contemplar el riu i la seva riquesa de flora i ocells. A prop hi ha cingleres i penya-segats de roca calcària, on els escaladors de la zona hi fan les seves peripècies. Amb l'"Espai Terra" farem una petita ruta per la via ferrada dels Resistents, amb la companyia del seu fundador i equipador, en Joan Frontera, i sota la mirada atenta de la silueta de Montserrat al fons.

 • Espai Terra - 12/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 12/05/2017

  Un cop més Girona es vesteix de flors, i un any més, l'Espai Terra hi serà. A "Girona temps de flors" durant tota una setmana es podrà gaudir d'unes jornades en què el color, l'olor i l'espectacularitat dels muntatges florals ompliran la ciutat. En aquesta 62a edició s'amplien els espais: n'hi haurà 156 amb 195 projectes florals repartits en exposicions, patis i jardins. La nostra companya de la delegació de Girona Mariona Comellas hi serà ja aquest divendres per mostrar-nos tot el que es podrà visitar i com es fan aquests grans muntatges.

 • Espai Terra - 11/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 11/05/2017

  L'art de construir vitralls és una combinació de delicadesa, llum i color. Els primers treballs ja adornaven temples romànics. Però seria l'època gòtica quan es desenvoluparien en tot el seu esplendor. A Catalunya, el prestigi dels vitralls va lligat, també, a corrents artístics com el Modernisme i el Noucentisme. I encara ara tenim tallers en què mantenen viva la tradició creativa. L'Eduard Querol ha tingut l'oportunitat de conèixer el taller de la família Bonet. Des del 1923, i en el cor del barri de Gràcia, s'han dedicat a la restauració i conservació de vitralls així com a la realització de peces noves. Al llarg de tres generacions s'han transmès un esperit artístic molt respectuós amb les tècniques i mètodes tradicionals, i un interès constant pel desenvolupament de tècniques i procediments nous. Ara estan a punt de traslladar-se a un altre taller, a l'Hospitalet de Llobregat, i els hem volgut conèixer abans que tanquin les portes d'un local amb un segle d'història. Per cert, ells han estat els autors de la majoria dels vitralls de la Sagrada Família des de l'època de Gaudí fins ara!

 • Espai Terra - 10/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 10/05/2017

  Aquest dimecres, el Joc de Catalunya visita el Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí. Els museus etnogràfics són els encarregats de recollir, conservar i posar en context tots els objectes que serveixen per explicar les pràctiques socials i culturals d'un poble. És el cas del Museu Vallhonrat que va néixer a mitjans del segle XX, quan Miquel Vallhonrat va començar a col·leccionar objectes antics del seu patrimoni familiar. Amb els anys, la col·lecció es va anar ampliant a diversos àmbits, com ara el mobiliari, les eines del vi, els objectes elèctrics o les armes. Actualment, el Museu té més de set mil peces, exposades per temàtica i per col·leccions en cinc sales. No només hi trobem objectes de l'àmbit català sinó que també s'inclou una important mostra d'art africà i també de la cultura japonesa.

 • Espai Terra - 09/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 09/05/2017

  Us heu llançat mai des d'un avió a 4.000 metres d'altura? El Rafel Bagot ho ha fet per poder explicar les sensacions que es viuen en un salt en caiguda lliure a 200 km/h. Ha estat a Skydive Empuriabrava, el centre més important de paracaigudisme del sud d'Europa. Allà, també ha parlat amb un "home ocell", aquells que fan servir vestits amb ales -els wingsuits- per "volar" literalment pel cel.

 • Espai Terra - 08/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 08/05/2017

  A l'"Espai Terra" ens hem arremangat la camisa i hem anat a netejar una caleta de Sitges. Els nombrosos temporals de llevant que hem tingut aquest hivern, han deixat tot tipus de residus a les nostres costes. Per això és molt important que aquest any, la campanya de neteja de platges i boscos "Let's Clean Up Europe!" sigui un èxit. Aquestes trobades de voluntaris tindran lloc entre els dies 12 i 14 de maig, però l'Eloi Cordomí ja s'ha unit a una colla de voluntaris per fer la primera neteja. Dilluns us ensenyarem les coses més inversemblants que han recollit.

 • Espai Terra - 05/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 05/05/2017

  Rafel Bagot ens porta, aquest cop, a Vivers Ter, un dels grans referents al nostre país en qüestió de cobertes vegetals. Ens ensenyaran com es dissenyen i quines aplicacions tenen les parets vegetals. Veurem que, en el món de la jardineria, el disseny i la creativitat hi són molt presents.

 • Espai Terra - 04/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 04/05/2017

  La viticultura treballa cada cop més agermanada amb el paisatge on hi ha les vinyes. Per això, diversos cellers mostren el seu entorn als visitants d'una manera diferent, més lligada a la natura. Les visites d'enoturisme ja no es limiten a un tast de vi i donen la possibilitat d'observar els ocells, els mamífers i les plantes de l'entorn natural de les vinyes. Anem al Penedès per conèixer un celler que ens dona l'oportunitat de fer un viatge per la seva biodiversitat.

 • Espai Terra - 03/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 03/05/2017

  Aquest dimecres al Joc de Catalunya recordarem una de les efemèrides més tràgiques de la història de l'aeronàutica: el desastre del "Hindenburg". El famós dirigible, considerat un dels més luxosos i segurs del món, va esclatar i es va incendiar en el moment d'aterrar als Estats Units després d'un viatge transatlàntic des d'Europa. Va ser el 6 de maig de 1937, ara fa 80 anys, i en l'accident van morir 35 de les 97 persones que anaven a bord. El desastre del "Hindenburg" va suposar, en la pràctica, el final dels dirigibles com a mitjà de transport. Al programa d'avui recordarem la relació de Catalunya amb aquests gegants de l'aire, els famosos zepelins, que van visitar el nostre país en diverses ocasions i que, fins i tot, van arribar a aterrar-hi.

 • Espai Terra - 02/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 02/05/2017

  Els temporals de vent i onades que cíclicament castiguen les costes catalanes sovint provoquen desperfectes indesitjables en les platges i passejos marítims dels municipis de costa. També, periòdicament, les administracions es veuen obligades a reconstruir aquesta façana de cara al mar. I és que, a vegades, el comportament de la natura es nega a sotmetre's als interessos dels humans. Quina és, doncs, la política de costes adequada? Les actuacions urbanístiques al litoral podrien millorar? Estem fent massa rígid el cordó de sorra on terra i mar es troben? Tenim altres alternatives? A l'"Espai Terra" mirarem de donar respostes a aquestes preguntes i de conèixer les estratègies més innovadores i autosostenibles que es poden aplicar dins i fora de l'aigua.

 • Espai Terra - 28/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 28/04/2017

  Sabíeu que el Sincrotró Alba, l'accelerador de partícules que hi ha a Cerdanyola, té un entorn de jardins adaptat i integrat en el Parc de l'Alba on es troba? En Rafel Bagot hi ha anat, ha parlat amb la dissenyadora del jardí i n'ha visitat la coberta vegetal d'un dels seus edificis. A més, amb els responsables del parc, ha descobert que hi ha unes rutes marcades a les rodalies del Sincrotró perquè la gent conegui aquesta zona verda que es troba entre el Parc de Collserola i l'autopista AP-7.

 • Espai Terra - 27/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 27/04/2017

  I aquest dijous, dedicarem una bona part del programa a Montserrat i el seu entorn, en un dia en què milers de feligresos i turistes visiten aquest indret tan especial. La Cori serà allà en directe per explicar-nos i mostrar-nos quin es l'ambient en un dia tan especial. I el Dani ens farà una gran proposta de ruta, d'excursió per aquestes muntanyes tan especials i diferents. La proposta passa tant per les rutes clàssiques, com la de les Agulles com altres, no tan conegudes, però igualment interessants i tot, enmig d'un paisatge increïble on ens podem trobar alguna cabra hispànica.

 • Espai Terra - 26/04/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 26/04/2017

  Aquest dimecres, el Joc de Catalunya converteix el plató de l'"Espai Terra" en un laboratori d'experiments de divulgació. Ens visita Josep Duran, químic i professor de la Universitat de Girona, acompanyat d'alguns dels seus estudiants. El tema que ens proposa aquesta setmana és l'electricitat estàtica, és a dir, l'acumulació d'un excés de càrrega elèctrica a una zona amb poca conductivitat, de manera que l'acumulació de càrrega persisteix. És un efecte que ens és molt familiar que ja es pot notar en molts moments de la nostra vida quotidiana, com ara quan ens enrampem en baixar d'un cotxe o quan notem petites descàrregues quan ens traiem un jersei de llana. En parlarem i farem alguna demostració pràctica al plató, dimecres.

Anar al contingut