TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 08/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 08/06/2017

  Des que va obrir les portes, ara fa 4 anys, milers de persones han descobert l'arborètum de Lleida. És un jardí botànic de gairebé 7 hectàrees que aplega quatre biomes del planeta, és a dir, 4 paisatges bioclimàtics, cadascun definit per una vegetació característica. Passejar entre els centenars d'espècies d'arbres i arbustos que els conformen ens permet conèixer des de la flora de les selves temperades fins als arbres de boscos caducifolis. Amb l'Eduard Querol hem fet un recorregut visual del Caucas al Japó, passant pels aiguamolls de Florida i els boscos mediterranis, tot en un sol matí i sense sortir de l'arborètum. A més, hem coincidit en plena primavera, època en què flors i plantes esclaten de color.

 • Espai Terra - 06/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 06/06/2017

  Tots sabem els beneficis d'una conducció eficient per optimitzar el combustible i poder estalviar diners i també evitar al màxim possible l'emissió de gasos contaminants. Amb l'Enric Oller dimarts veurem com ens podem preparar per poder aplicar aquesta eficiència a la nostra conducció. Ell ha estat en un curs pràctic sobre aquesta matèria que estan seguint els Mossos d'Esquadra i també veurem com des del RACC s'estan fent aquest tipus de cursos per intentar millorar tant la nostra economia com el medi ambient.

 • Espai Terra - 05/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 05/06/2017

  Just després de les pluges d'abril i principis de maig hem aprofitat el moment adequat per gaudir de les rieres, rierols, salts d'aigua i gorgs que aporten cabals a l'embassament de la Baells, al Berguedà. Feia molts mesos que no hi havia tant nivell d'aigua a la Baells, al 100% pràcticament. No només el riu Llobregat hi aporta aigua, tot i que n'és la principal font d'entrada. Les rieres de Vilada i Borredà amaguen aigües clares, netes i de gran qualitat. I també alguns salts d'aigua i basses naturals, com el salt del Gorg, a Borredà. Per la banda nord de la serra del Catllaràs, a la Pobla de Lillet, ens sorprendrà el salt del Bisbe, on es barreja una gran balma, una cascada d'aigua i una font ben peculiar de visitar.

 • Espai Terra - 02/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 02/06/2017

  Són molts els hotels de Barcelona que obren les seves espectaculars terrasses al públic i ofereixen les activitats més estiuenques. Hem fet una recerca per les que són més verdes, que més aposten per la vegetació, per aconseguir que el seu estiu sigui el més natural i fresc possible. Terrasses espectaculars per passar-hi moments espectaculars que visitarem aquest divendres amb la Cori.

 • Espai Terra - 01/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 01/06/2017

  Heu sentit mai a parlar de la filosofia del "residu zero"? Ha arribat a Catalunya el llibre "Residu zero a casa", un text impactant que explica com podem minimitzar l'impacte sobre el medi ambient reduint la quantitat de deixalles que generem. En Rafel Bagot ha anat a conèixer l'Esther Peñarrubia, la traductora del llibre al català i al castellà i també una militant convençuda del "residu zero". Veurem com compra molts aliments a granel, com utilitza bolquers reciclables per als seus nens, com evita els envasos en la majoria de productes.

 • Espai Terra - 31/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 31/05/2017

  Aquesta setmana al Joc de Catalunya parlem de cotxes de curses... una mica especials. Coneixerem l'EcoRZ, un monoplaça 100% elèctric dissenyat i construït íntegrament per l'equip UPC EcoRacing, format per alumnes d'enginyeria del campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya. Amb aquest cotxe han participat en diverses competicions d'arreu del món i ara acaben de tornar del gran premi Formula Student d'Austràlia on es van proclamar campions. Coneixerem els integrants de l'equip i veurem en acció aquest prototip, que podria servir de base per a futurs cotxes elèctrics.

 • Espai Terra - 30/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 30/05/2017

  Us imagineu un celler fet amb contenidors reciclats dels ports? El reciclatge, la cura per al planeta, ha arribat també des de fa temps a aquest sector i la Tana ens portarà a visitar un celler a Alella que dona una segona vida a aquestes caixes metàl·liques on, a més, reposen vins naturals i ecològics.

 • Espai Terra - 29/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 29/05/2017

  L'illa de Buda, al delta de l'Ebre, és un dels paratges més fràgils i amenaçats per la regressió de la costa. En pocs anys ha perdut centenars de metres de terra ferma i, aquest hivern, els temporals de mar han trencat les barres de sorra que protegien les llacunes d'aigua dolça. Dilluns coneixerem un dels habitants d'aquesta illa i els científics que posen xifres i proposen solucions a la regressió del delta de l'Ebre.

 • Espai Terra - 26/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 26/05/2017

  Tots parlem dels avets pels volts de Nadal. Evidentment, aquest arbre és un dels protagonistes d'aquestes festes. Però sabíeu que és ara quan s'estan plantant per poder tenir-los a punt al desembre? Rafel Bagot ha estat a Sant Hilari Sacalm, a les Guilleries, un lloc de referència a Europa i a mig món pel que fa als arbres de Nadal. Allà, ha vist com es planten els avets, com es cuiden i com es poden. Tot plegat, ens ho explicarà a l'"Espai Terra" divendres.

 • Espai Terra - 25/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 25/05/2017

  Coneixeu el territori de l'os al Pirineu? Els paisatges espectaculars on viu aquest mamífer emblemàtic tenen un potencial turístic que ara es vol realçar. Coneixerem la ruta que segueix les petjades de l'os bru.

 • Espai Terra - 24/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 24/05/2017

  Aquesta setmana al `Joc de Catalunya' parlem de reciclatge i d'art. Els dos mons s'uneixen als tallers de l'escultor Raül Beteta, especialitzat en obres artístiques a partir de ferralla. Beteta, que té formació tecnològica, aprofita els petits motors d'aparells electrodomèstics per donar vida a animals i plantes, fets completament de material que recull a les deixalleries. De les seves mans surten tortugues, crancs, meduses o formigues, que protagonitzen exposicions arreu del món. Actualment, Raül Beteta treballa en un gran arbre mecànic de cinc metres d'alçada, amb moviment i llum. L'està fent amb una col·laboració molt especial: la dels nois del programa START, adreçat a joves en risc d'exclusió social i laboral. Raül Beteta ens portarà algunes de les seves creacions al plató de l'"Espai Terra" i ens demostrarà com funcionen.

 • Espai Terra - 23/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 23/05/2017

  En les últimes setmanes els cetacis i, especialment, els rorquals (la segona balena més gran del món) han estat notícia a les costes catalanes. Sabem que de febrer a maig acostumen a creuar l'estret de Gibraltar -des de l'Atlàntic- per venir a alimentar-se al Mediterrani. El que els científics encara no saben amb exactitud és si la seva presència està augmentant, si estan modificant les rutes de migració o la raó per la qual sovintegen els albiraments de cetacis al litoral català. Per això, a l'"Espai Terra" hem embarcat l'Eduard Querol en una expedició científica en un catamarà. L'equip d'investigadors està reunint dades sobre la població i el comportament dels rorquals. Si bé encara és aviat per treure'n conclusions, nosaltres hem estat testimonis de la feina de recerca i que a poques milles nàutiques de les platges del Garraf es poden veure dofins, rorquals, peixos lluna, rajades i molta més vida aquàtica.

 • Espai Terra - 22/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 22/05/2017

  Dilluns que ve us proposarem una passejada pel Delta de l'Ebre entre arrossars inundats, llacunes i aiguamolls de depuració. Aquests últims actuen com a filtre natural de les aigües dels arrossars i a la vegada retenen sediments que es podrien fer servir per compensar l'enfonsament del Delta. Quins són els beneficis i inconvenients d'aquests aiguamolls artificials? De quina manera en podem gaudir, les persones? L'Eloi ens ho explicarà dilluns.

 • Espai Terra - 19/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 19/05/2017

  Comença el bon temps i tenim ganes de sortir per la ciutat! Fem un volt amb la Cori per algunes de les terrasses enjardinades més atractives de Barcelona. Us descobrim els petits racons gairebé secrets on us podeu recrear i tenir un moment de tranquil·litat i bon temps, envoltats de plantes, fins i tot al bell mig de la ciutat!!!

 • Espai Terra - 18/05/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 18/05/2017

  A tocar de Santpedor, a la comarca del Bages, trobem un sistema aquàtic de creació recent: els Aiguamolls de la Bòbila, una zona humida amb una fauna i vegetació creixents. La superfície inundable s'estén per 3 hectàrees i en tenen 5 més per reforestar. Fins als anys 80 l'espai estava ocupat per una fàbrica de totxos (allà mateix, en una antiga bòbila, es feia l'extracció d'argiles). A poc a poc van anar rebaixant els terrenys i, en conseqüència, les aigües del subsol van aflorar a la superfície. Als anys 90 va néixer el projecte de reconvertir la zona en aiguamolls: es van crear microhàbitats i es va aconseguir un espai natural amb una gran diversitat d'espècies animals i vegetals. Ara s'ha consolidat com a punt d'aturada d'ocells en els seus trajectes de migració entre Àfrica i Europa. Com a exemple d'èxit, ja s'hi han detectat més de 130 espècies, algunes de molt rares o, fins i tot, mai observades a la conca mitjana del Llobregat. Amb l'Eduard Querol hem anat a descobrir aquesta joia verda i humida.

Anar al contingut