TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 30/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 30/06/2017

  Sabíeu que, a l'edifici central de la Universitat de Barcelona, hi ha un jardí de 10.000 metres quadrats i 250 espècies de plantes? Ara, allà, s'hi ha creat una ruta botànico-literària, plasmada també en un llibre: relacionen moltes de les plantes del recinte amb obres literàries que fan referència a espècies concretes. El Rafel ha estat a la UB i ha passejat amb els autors del llibre pel jardí, per coneixe'l de primera mà.

 • Espai Terra - 29/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 29/06/2017

  En la nova secció estiuenca que dediquem a personatges del món de l'espectacle i de la cultura, dijous serà amb nosaltres Gisela, que ens parlarà dels seus projectes de futur i també sabrem quins són els seus llocs preferits per gaudir de la natura al nostre país.

 • Espai Terra - 28/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 28/06/2017

  Aquest dimecres "El joc de Catalunya" es torna a convertir en un laboratori. Ens visita un cop més Josep Duran, químic i divulgador científic de la Universitat de Girona. Tal com fa habitualment, ens portarà al plató una sèrie d'experiments i, aquesta vegada, ens proposa experiments al voltant dels aliments, sòlids o líquids, i de com els poden afectar determinades combinacions d'elements, amb resultats sorprenents!

 • Espai Terra - 27/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 27/06/2017

  I per aquest mes plenament estiuenc, amb el Marc Pérez, engeguem un seguit d'entrevistes a músics, artistes, escriptors o presentadors que, a banda de parlar-nos de les seves novetats culturals, ens diran quina relació tenen amb la natura, quines són les vacances ideals, quin paisatge de Catalunya és el seu preferit i en quin lloc ideal es perdrien. I començarem amb "Els amics de les arts" que, a més, presenten nou disc, "Un estrany poder", i que són uns dels grups destacats del cartell del Canet Rock de dissabte, 1 de juliol.

 • Espai Terra - 26/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 26/06/2017

  En el món actual, sempre amb presses, sorolls i l'agenda plena fins a l'infinit, s'agraeix poder dedicar un dia o unes quantes hores a passejar pel bosc i contemplar la vida que s'hi amaga i la calma que s'hi respira. Acompanyats per l'ambientòleg i guia de natura Pere Alzina, visitem unes valls ombrívoles a tocar del Parc Natural del Corredor i el Montnegre. Caminar poc a poc, observar-ho tot, fer recerca, parar l'orella ben fina per tal de detectar i interpretar els ocells que ens obren el pas. En Pere, d'una manera molt didàctica, fa imitacions dels cants dels ocells i ens mostrarà com identificar els ocells d'aquest territori.

 • Espai Terra - 23/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 23/06/2017

  Al cor del barri de Sants, a Barcelona, hi ha una escola que ha reconvertit en hort urbà un terrat que abans utilitzaven com a pati de lleure. Aquí, els alumnes de Primària, organitzats com a cooperativa, conreen i fan el seguiment de verdures i hortalisses. Assessorats pels mestres i un parell de jubilats, aprenen a regar, adobar i collir tomàquets, enciams, cebes o patates, i també a fer compostatge per a adob. A més, al terrat, hi han construït un petit corral per a gallines ponedores. De manera consensuada, decideixen els preus dels seus productes i els posen a la venda. Dels diners obtinguts, una meitat la dediquen a reinvertir en l'hort, i l'altra, la fan arribar a un parell d'ONGs. L'Eduard Querol ha passat un matí amb els alumnes de tercer de Primària per conèixer de primera mà com els està funcionant el projecte.

 • Espai Terra - 22/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 22/06/2017

  L'aigua ha estat un element protagonista en molts reportatges de l'"Espai Terra": dona vida, esculpeix paisatges i proporciona salut i diversió. En el programa no ens cansem de recordar que només el 2,5 per cent de l'aigua de tot el planeta és aigua dolça, un bé de tots, escàs i que cal preservar. Per mostrar una vegada més la importància dels diferents rols que l'aigua juga en el nostre entorn i a la nostra vida, l'Eduard Querol ha fet un recull d'escenes on l'element líquid porta la veu cantant. Això ens donarà l'oportunitat de revisitar indrets tan màgics i emblemàtics com són la Riera de Merlès, l'antic balneari de La Puda i Sant Miquel del Fai. Tots tres destaquen dins de la xarxa de camins d'aigua que travessen Catalunya, i també constitueixen per si mateixos espais naturals de gran valor pel patrimoni paisatgístic, històric i cultural que atresoren.

 • Espai Terra - 21/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 21/06/2017

  Dimecres viatgem fins a l'Antàrtica amb l'oceanògraf Rafel Simó. Aquest investigador va embarcar al gener a bord d'un trencaglaç rus, amb què ha fet una circumnavegació al voltant de l'Antàrtida. En Rafel Simó ha estudiat l'efecte de les plagues planctòniques en la producció d'uns gasos que afavoreixen la producció de núvols, i, per tant, el refredament del clima. Simó ha documentat tot el viatge en el seu blog, on podrem seguit tots els seus comentaris. Entre els estudis que ha fet amb l'expedició, hi ha la forma dels flocs de neu ajuda a calibrar els radars meteorològics, les criatures que viuen a les fondàries marines antàrtiques o les recerques que es fan per escoltar el cant de les balenes.

 • Espai Terra - 20/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 20/06/2017

  Al petit municipi de Son, al Pallars Sobirà, hi ha un lloc enmig d'una natura impressionant que acull diverses espècies de fauna característica del Pirineu. Es tracta d'un indret únic que ens apropa animals molt difícils de veure en estat salvatge com són el gall fer o el trencalòs. I la Cori hi ha estat per mostrar-nos aquests animals.

 • Espai Terra - 19/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 19/06/2017

  Ja tenim a tocar la revetlla de Sant Joan i, amb la Tana, volem parlar del dolç més típic de la festa: la coca. Dilluns, per anar fent boca i pensar quina, de les infinitats de coques que hi ha, comprarem o farem a casa, tindrem amb nosaltres el Xano Seguer, de l'escola de pastisseria i restaurant de postres Espai Sucre, que ens en farà, i també ens explicarà alguns trucs per aprofitar-la al màxim.

 • Espai Terra - 16/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 16/06/2017

  Una cascada que cau sobre les pedres, nenúfars surant, amb flors acolorides, libèl·lules voleiant sobre l'aigua transparent... Aquesta imatge relaxant, la d'un estany, és possible tenir-la en un jardí particular. Els jardiners i paisatgistes poden crear un petit ambient humit amb un llac naturalitzat o gairebé natural.

 • Espai Terra - 15/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 15/06/2017

  Aquesta setmana, amb Tana Collados, visitem una formatgeria a l'Alt Urgell, a Josa de Cadí, on fan formatge de pastor amb el ramat de les seves pròpies cabres. Uns formatges, els de Serrat Gros, que són any rere any dels més premiats del país. No és estrany, perquè la Mercè i el Raül, que es van fer pastors i artesans fugint de la vida urbana quan els fills ja eren grans, són escrupolosos i busquen la qualitat dels seus formatges i iogurts.

 • Espai Terra - 14/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 14/06/2017

  Aquest dimecres, el Joc de Catalunya recorda una efemèride automobilística que segur que porta bons records a molts espectadors: el 60 aniversari del 600! Ara fa 60 anys que sortia de la fàbrica de Seat a la Zona Franca de Barcelona el primer cotxe d'aquesta marca, que es va convertir en el símbol del desenvolupament de l'Espanya de postguerra. El 600 es va fabricar fins a l'any 1973, i se'n van arribar a vendre prop de 800.000 unitats. Avui, a "Espai Terra", fem un homenatge a aquest mític vehicle, amb la presència a plató del president del Club SEAT 600 de Sabadell, un dels més importants de Catalunya. A més a més, a l'exterior del plató tindrem una autèntica minitrobada de 600, amb representants dels principals models i variacions que es van fabricar.

 • Espai Terra - 13/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 13/06/2017

  Que el cotxe és un dels principals contaminants de les nostres ciutats és un fet reconegut i acceptat. Iniciatives com les que ens explicarà aquest dimarts el Rafel poden contribuir a reduir les emissions de gasos a l'ambient, i, a més, suposa un bon estalvi de diners per a nosaltres. Veurem com funciona l'autogàs. Els avantatges i també els possibles inconvenients: el vehicle ha d'estar preparat per poder-lo carregar amb aquest gas, i, a més, s'han de trobar les benzineres on el serveixen.

 • Espai Terra - 12/06/2017
  Veure vídeo

  Espai Terra - 12/06/2017

  El doctor Martí Boada ha volgut tornar als boscos de Capmany, arrasats per un impressionant incendi ara fa sis anys. Des que, l'estiu del 2012, hi van cremar unes 14.000 hectàrees d'alzina surera, el doctor ha visitat la zona per veure'n l'evolució. I, entre altres coses, aquest dilluns ens explicarà com les sureres van sobreviure a les altíssimes temperatures, ja que són l'únic arbre del planeta que resisteix aquestes condicions. Veurem com, en aquests anys, la natura ha rebrotat amb força.

Anar al contingut