Una supercoberta per a Txernòbil

Aquesta setmana s'ha culminat una de les obres d'enginyeria més grans dels últims temps:

La col·locació de la gegantina cobertura d'acer que ha de deixar aïllat i sense perill el reactor nuclear de la central de Txernòbil, avariat fa 30 anys.

Aquest vídeo en "time lapse" ens mostra com s'ha aconseguit, L'estructura es va fer a 300 metres de distància, per evitar riscos radioactius per als treballadors, i un cop acabada l'han hagut de traslladar, sobre rails, fins a l'emplaçament definitiu. 

Una feina de titans, tenint en compte que pesa 25.000 tones, i fa 150 metres d'ample, 257 de llarg i 108 d'alt. És la construcció més gran que s'ha traslladat mai. Aquí es pot veure un vídeo on expliquen tot el procés de construcció (https://www.youtube.com/watch?v=sX-DCIyDeLo).

Han trigat 10 anys a construir-la, ha costat 2.000 milions d'euros, aportats per una trentena de països --entre els quals hi ha Espanya-- i, teòricament, ha de mantenir l'estanquitat del reactor durant els pròxims cent anys, com a mínim. El 2017 es començarà a desmuntar el reactor, des de dins de la coberta i amb la mínima implicació d'operaris possible; una feina que preveuen acabar l'any 2023.

L'accident a la central nuclear de Txernòbil va ser el 1986, quan el reactor 4 va explotar. Després de construir el sarcòfag per aïllar la radiació, el altres tres reactors van seguir funcionant. El 1991 va deixar de funcionar el número 2, després d'un altre accident. El 1996 es va aturar el reactor 1, mentre que el número 3 va seguir funcionant fins a l'any 2000. Malgrat no ser operativa, encara hi treballen unes 3.000 persones.

En aquest enllaç poden veure un altre vídeo amb molts detalls sobre com s'ha fet aquesta gegantina cobertura. I en aquest altre es veu un grafisme animat que explica molt bé com s'ha pogut aixecar.

Navegant per aquesta web: The Chernobyl Gallery podem veure moltíssima informació i fotografies del desastre nuclear de Txernòbil, de quan va passar l'accident, i de l'actualitat; així com d'aquesta coberta, que cobreix la que es va construir a corre-cuita poc després de l'accident.

Aquí es poden veure 150 fotografies de la zona de Txernòbil i Prípiat, i es pot fer una mena de passeig virtual per la zona.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3