Retorn a Fukushima

L'11 de març del 2011, el temps es va parar a Fukushima. Un terratrèmol, seguit d'un tsunami, va devastar aquesta zona del Japó i va destruir una central nuclear, cosa que va generar una important fuita radiactiva.

Aquestes imatges no són d'aquell dia. Són actuals i reflecteixen l'estat d'absolut abandó en què estan els quatre pobles (Tomioka, Okuma, Futaba i Namie) que van resultar més afectats i que van ser desallotjats després del desastre. 

L'autor és el fotògraf polonès Arkadiusz Podniesinski, que hi ha anat dues vegades, l'any passat i aquest setembre, quan va fer una nova visita. La seva experiència documentant les restes de Txernòbil (a la seva web es poden veure moltes fotos de totes les visites que a fet a la zona d'Ucrania afectada per les radiacions) li va permetre aconseguir tots els permisos necessàris per entrar en una zona restingida on encara avui hi ha alts nivells de radiació. 

Les imatges són esfereïdores: taules encara parades que van ser abandonades precipitadament, botigues, restaurants, tota mena de comerços i establiments amb la mercaderia per terra... La natura ha crescut desordenadament i s'ha menjat els vehicles que es van haver de deixar. Un panorama que recorda la zona de Txernòbil.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3