Anar a la navegació principal

Anar a la navegació secundària
Observadors del Mar, una xarxa ciutadana de suport a la recerca marina
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Observadors del Mar, una xarxa ciutadana de suport a la recerca marina

La notícia saltava aquesta setmana. Una alga que ofega la resta d'organismes s'està estenent pels fons marí de la Costa Brava.

Una de les primeres veus d'alarma la donava el biòleg Quim Garrabou en aquesta web, Observadors del Mar, una plataforma ciutadana de suport a la recerca marina. La fitxa inclou totes les dades: una imatge, la localització exacta, el nom científic i l'alerta pel perill que suposa per al corall i altra fauna marina.

La web, coordinada per l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CIM), amb la biòloga Elisabetta Broglio, planteja reptes en què tothom pot col·laborar; centrats, per exemple, en la detecció d'algues invasores, meduses, ocells marins, crustacis, coralls o peixos invasors. Al projecte Plàstic 0 denuncia, per exemple, la presència de contaminació per plàstics al mar i alerta sobre els seus greus efectes. De cada projecte, en podem veure un mapa amb totes les observacions fetes.

El portal també inclou una selecció de les millors imatges enviades pels observadors, que formen un veritable ventall de la riquesa actual dels nostres fons marins. Col·laborar-hi és molt fàcil: a la mateixa web es pot fer la inscripció i només cal tenir ganes d'observar i documentar tota la vida que trobem quan anem al mar, ja sigui a la superfície o al fons.

Una de les ajudes que es poden fer servir per identificar els animals i plantes que localitzem, és l'excel·lent Guia d'espècies del CIB (Club d'Immersió Biologia).

Els responsables del portal recorden que el seu objectiu és utilitzar les dades "en els projectes de recerca per comprendre millor els efectes que l'escalfament global, la contaminació, els canvis de biodiversitat, les invasions d'espècies exòtiques i la sobrepesca estant tenint sobre el mar". El dia que es va emetre aquest "Espai internet" ja tenia 1.446 usuaris registrats, amb un total de set mil tres-centes noranta-dues observacions.

En aquest vídeo de YouTube presenten els seus objectius, i en aquest altre vídeo també parlen del projecte.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3
Anar al contingut