La web de l'Any Fabra, pel centenari del creador del català modern

La imatge de Pompeu Fabra, amb la seva inseparable pipa, tots la tenim clara, però, i la seva veu?

Sí, poder sentir el pare del català modern és un dels al·licients de la web de l'Any Pompeu Fabra, creada amb motiu del 150 aniversari del seu naixement i del centenari de la seva "Gramàtica catalana". Hi trobem, és clar, un resum de la vida i l'obra, però també molt més material interessant, com ara un mapa Fabra, que ens dona, d'un cop d'ull, accés als carrers i monuments que se li han dedicat a totes les terres de parla catalana, l'Alguer inclòs.

Un altre apartat destacat és el de les rutes Fabra, per Prada de Conflent, on va morir, i per tots els racons de Barcelona relacionats amb la seva trajectòria vital. També trobem enllaços a material didàctic, informacions publicades o vídeos d'interès, com ara el documental "El meu avi", realitzat per Televisió de Catalunya. Una altra secció a destacar és la de l'agenda, on es registren tots els actes commemoratius d'aquest Any Fabra que es van fent arreu del país.

La web és una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, en cooperació amb l'Institut d'Estudis Catalans, institució en què Fabra va assumir la tasca de codificació de la llengua catalana dins de la Secció Filològica, de la qual va ser president.

 

D'altra banda, ahir dilluns 5 de març es va presentar el Portal Pompeu Fabra. Vol ser una eina fonamental per a difondre la figura i l'obra de Pompeu Fabra, ja que inclou la versió digital de les seves obres completes (excepte les lexicogràfiques), a més d'informació sobre la seva biografia i els seus treballs lingüístics.

Es dona accés a cada una de les obres de Fabra, a més de permetre cercar una cadena de caràcters (un mot o un conjunt de mots) dins la totalitat de l'obra, un grup d'obres de la mateixa categoria o una obra concreta.

Aquest portal és una iniciativa conjunta de l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i s'emmarca dins la celebració del 150è aniversari del naixement de Fabra.

Les obres completes són fruit de més de deu anys d'investigació, en que s'ha ordenat i editat l'obra de Pompeu Fabra, fins aquell moment dispersa i difícil de consultar.

 

TEMES:
Pompeu Fabra
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3