La grandària real dels països

Avui parlem de mapes.

"Thetruesize" -la grandària real- és una web interactiva que ens permet seleccionar qualsevol estat del món, escrivint el seu nom (com per exemple, Espanya) i moure'l on vulguem per comparar-lo amb qualsevol altre territori.

La utilitat de la web, més enllà de la curiositat, és que permet comprovar com la disposició més habitual dels mapes, la de l'escala Mercator, distorsiona la mida dels països, ja que els fa aparèixer més grossos com més s'allunyen de l'equador.

Per exemple, si agafem Groenlàndia, que tradicionalment es veu enorme, i la situem sobre el Brasil, veurem que s'encongeix i s'adequa a la seva mida real... molt gran, però no tant com semblava. També serveix per trencar alguns tòpics. Per exemple: el Perú no és tan petit com pensem, i situat sobre Europa veiem que ocupa més espai que Espanya i França juntes. O Rússia, que té una aparença gegant, encaixaria al mig d'Àfrica. O que Islàndia hi cabria perfectament als territoris de Catalunya, Aragó i València sumats. O que Alemanya, que sembla tan gran, és bastant menor que Colòmbia.

Cada cop que vulguem triar un nou país, hem de netejar el mapa, perquè si no se'ns van acumulant. Aquesta funció ens serveix si volem, per exemple, repetir el mateix mapa tantes vegades com calgui per omplir un altre territori, per comprovar, per exemple, que al Brasil hi caben 17 Espanyes, més o menys. O que a l'Argentina hi entrarien Espanya, Portugal, França, Hongria, Alemanya, Bulgària, Àustria, el Regne Unit, Irlanda i Txèquia... i encara sobraria lloc.

Una bona web per als aficionats a la geografia i als mapes!

A un altre Espai Internet: "El món, tal com és: 366 visions diferents", ja vam donar -fa temps- algunes webs que tractaven aquest tema dels mapes, i les seves proporcions, respecte a diferents temes.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3