Com ha canviat la Terra des del 1984

Així era el mar d'Aral, a l'Àsia Central, l'any 1984. I així és ara, sec, per efecte de la desviació dels seus afluents per a regadius.

Podem veure aquesta evolució gràcies a l'eina Google Earth Timelapse, que ens ofereix minimuntatges de 33 imatges aèries, una per any, de qualsevol lloc del planeta. Anem, per exemple, a l'Amazònia; concretament, a la província boliviana de Nuflo de Chaves. Aquí es veu perfectament com la mà de l'home ha provocat una desforestació extrema de la zona per obtenir terres de cultiu. La web ens ofereix 25 destinacions prefixades, on el pas del temps es fa especialment evident. Un tercer cas seria el de la ciutat de Dubai, que ha transformat no només el desert, sinó també la línia de costa, amb imaginatives illes artificials.

També podem fer recerques directes de qualsevol lloc que vulguem. Si anem a l'aeroport del Prat i a la zona del port de Barcelona, per exemple, comprovarem com el paisatge ha canviat radicalment en aquestes últimes tres dècades.
Una autèntica màquina del temps, on els recomanem que entrin, busquin i comparin! 

Aquesta eina es va presentar l'any 2013, però ara s'acaba d'actualitzar, amb molta més potència. Utilitza el motor de cartografia de Google Earth i la tecnologia desenvolupada per la Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh. A l'enllaç en donen molts més detalls, de com s'ha fet aquest Timelapse de la Terra.

Les imatges són sempre fotografies preses per satèl·lit en moments "lliures de núvols". 

 

A l'Espai Internet ja hem parlat en alguna ocasió d'aquestes utilitats que permeten tirar enrere en el temps. L'Institut Cartogràfic de Catalunya va posar en marxa el 2015 "Com era Catalunya (des del 1945)", on es mostren les fotos aèries que va fer la Força Aèria dels EUA el 1946 i 1956, i les compara amb les modernes imatges via satèl·lit.

També vam fer referència a una altra eina, posada en marxa abans, on -aprofitant aquest mateixos vols aeris- van instal·lar un visualitzador que permetia veure com era Catalunya aquells anys, i comparar-la (d'una altra manera) amb l'actualitat.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3