Com es gasten els nostres diners?

El 28 de març es van aprovar els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2017.

Són prop de 30.000 milions d'euros en ingressos i en despeses previstos, que ara podem mirar amb lupa. Podem saber, per exemple, que a l'Alta Ribagorça el Departament d'Educació té 82 treballadors i podem veure el que cobren. O que, a Cambrils, el Departament de Salut té prevista una inversió en atenció primària d'un milió vuit-cents seixanta-quatre mil cent-quatre euros.


Per primera vegada una web ens permet navegar de formar interactiva i transparent per totes les dades i partides pressupostàries, fins al més mínim detall. Podem buscar les despeses i inversions que més ens interessin, per matèria o per lloc.


També hi ha un mapa on podem veure clarament dades com ara les inversions previstes comarca per comarca o la mitjana de la inversió per habitant durant els últims deu anys.


Finalment, podem accedir a una pàgina que resumeix les principals xifres dels pressupostos i permet veure'n l'evolució en el context econòmic i fiscal al llarg dels anys.


La web convida a tots els usuaris a comunicar la seva experiència per poder millorar la navegabilitat de cara als pròxims pressupostos, ja que és una aposta de transparència que es vol mantenir a llarg termini.


El nou espai incorpora prop de 22.000 registres, incloent-hi 12.425 partides d'ingressos i despeses i 718 indicadors de programes. A més de recollir les dades, l'aplicació permet creuar-les per obtenir informació més acurada sobre les característiques de cadascuna de les despeses, la seva evolució en el temps i els territori als quals es destinen. 

Els "Pressupostos interactius" també permeten saber la composició de les dues-centes vint-i-set mil cinc-centes setanta-vuit dotacions de personal actuals, així com el volum d'ingressos i despeses que generen les dues-centes tres entitats compreses dins dels pressupostos de la Generalitat.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3