Toni Comín: "Reformar atenció primària és tant com reformar el sistema de salut en el seu conjunt"

Toni Comín: "Reformar atenció primària és tant com reformar el sistema de salut en el seu conjunt"

El conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat amb més detall, avui, a "Els matins", el nou Pla d'Atenció Primària presentat dilluns i que preveu "incrementar el nombre de professionals en 5.300" per garantir l'atenció adequada als pacients, 10 minuts per consulta i que es compleixi el temps d'espera màxim de 48 hores per tenir hora amb el metge de família.

El conseller ha admès que 7 anys sense pràcticament inversió per a renovació tecnològica han fet molt mal, però ha assegurat que, encara que part de la tecnologia sigui obsoleta, no ha arribat a afectar l'atenció sanitària dels pacients.

Al llarg de l'entrevista, Comín ha desgranat també l'altra gran pla presentat per la seva conselleria, el Pla Nacional d'Urgències: una reestructuració de tot el sistema sanitari. El nou pla no prioritza "reobrir plantes tancades", sinó incidir en aspectes com la cura dels crònics, no estar mai més de 24 hores en un servei d'urgències o potenciar l'ús dels CUAPS (centres d'atenció primària per atendre urgències). Pretenen que més de la meitat de les urgències, que no són d'alta complexitat i que actualment s'atenen als hospitals, es facin als CUAPS, per això ja han previst 5 nous centres d'aquest tipus, tot i que no ha concretat on seran. Un paper important d'aquesta reordenació ha de ser el telèfon 061, que t'ha de derivar al recurs assistencial més apropiat segons les necessitats del pacient.

Comín ha aclarit que la implantació dels nous models està supeditada, només, als pressupostos. Que es faran, però que el temps que es trigui a fer-los, dependrà dels diners que hi hagi. De moment, ha especificat que a la tardor d'enguany "identificarem cinc territoris on iniciarem el d'atenció primària". També ha avançat que la Generalitat treballa en ferm per aconseguir que Barcelona sigui la seu de l'Agència Europea del Medicament, però que hi ha dues altres candidates, amb possibilitats, amb qui està competint: Amsterdam i Viena... "És la Champions, i hi serem".

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3