Santi Vila: "Puigdemont va estar a punt de convocar eleccions, des del govern li hauríem d'haver donat suport"

Santi Vila assegura que es va negociar un acord tàcit amb el govern espanyol per no aplicar el 155 a canvi de frenar la DUI fins a l'últim moment. "En aquestes negociacions per evitar el col·lapse hi va participar molta gent: gent de la política, de l'àmbit financer, de l'església catòlica, fins i tot el lendakari Urkullu. Tots vam demanar a Rajoy un missatge que asserenés els ànims i aquell missatge mai no va arribar".

De totes aquelles negociacions secretes, en dona testimoni al llibre "D'herois i traïdors", que acaba de publicar i pel qual en les darreres hores ha rebut força retrets, des de dins mateix de les seves files polítiques. Els últims, a càrrec de Josep Rull, que li atribueix "baixesa moral", i de Jordi Turull, que en un tuit l'acusa de "divulgar falsedats" i "recrear-se amb el seu ego".

L'exconseller d'Empresa i Ocupació considera, però, que hi ha molt poques diferències entre el que ell manifesta en privat i en públic i que en el si del govern hi va haver coses que es podrien haver fet millor. "Des del govern hauríem d'haver donat suport a la decisió que el president Puigdemont va estar a punt de prendre, convocar eleccions, però li vam fallar". Creu que el soroll i la pressió a les xarxes socials va pesar massa en les decisions, "aquell clima atiat per les xarxes es va fer ingestionable", assegura.

També creu que el procés va néixer en un moment en què Catalunya, com altres llocs d'Europa, vivia un entorn de crisi i corrupció. "Els polítics convencionals vam ser vistos com a ineficaços, calien cares noves i vam passar a tenir un paper molt secundari, en benefici de ciutadans mobilitzats".

Ara, diu, és "hora d'aprendre les lliçons, que Catalunya tingui un govern i que tinguem president". Per al futur, pensa que "si volem ser un partit guanyador, amb hegemonia, amb el PDeCAT sol no ho aconseguirem. I si fem un projecte que pugui reconvergir el centreesquerra i el centredreta al voltant d'una gran formació?".

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3