Pol Morillas (Cidob): "Hem normalitzat el discurs de la ultradreta a Europa i aquest és el perill real"

Els líders europeus han dit no als plans de Theresa May d'aplicar un Brexit tou, una sortida de la Unió Europea mantenint els beneficis dels estats membres. Intolerable o innaceptable, han dit. D'això, i també de la resta de temes de política internacional parlem avui amb Pol Morillas, el nou director del Cidob (Barcelona Center for International Affairs).

"May està molt pressionada, com ho estava Cameron, i demana que negociïn amb ella perquè potser qui la rellevi al càrrec serà pitjor, potser Boris Johnson, i els líders europeus el que esperen és un nou referèndum. Però la societat britànica està molt dividida i potser no és la solució", opina.

L'altre gran tema ahir a la reunió dels caps d'estat i de govern europeus va ser la gestió de la immigració, un problema real que enfronta els diferents estats per l'arribada massiva i l'auge de la ultradreta: "L'auge de l'extrema dreta no s'ha produït del tot, però hem normalitzat el seu discurs en contra dels valors de la Unió Europea i aquest és el perill real, perquè troben votants entre la gent que ha patit la crisi i a qui no hem atès les demandes", explica Morillas.

En la radiografia de la situació actual, també el perill d'islamofòbia, agreujada pels atemptats. Morillas demana reflexió. "Estem immersos en un món molt complex, que no es pot explicar amb discursos simples, com els de Trump o Le Pen. Això ho volem posar sobre la taula perquè és política i afecta la vida domèstica de les persones".

Sobre la nova etapa del Cidob, convertir les ciutats en refugi. "Tenim molta experiència en àrees geogràfiques, en l'Orient Mitjà, l'Amèrica Llatina, però en aquesta nova etapa ens volem centrar en els temes que preocupen i fer de les ciutats actors internacionals."

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3