Montserrat Comas (Jutges per a la Democràcia): "Decretar privació de llibertat als consellers ha estat desproporcionat"

Ahir a la nit se sabia la decisió del jutge belga de deixar en llibertat amb mesures cautelars Carles Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les. Per valorar aquesta resolució i també les de la jutge Carmen Lamela avui hem entrevistat a "Els matins" la magistrada i portaveu de Jutges per a la Democràcia, Montserrat Comas.

Comas ha assenyalat que el jutge belga no s'ha pronunciat sobre l'entrega a Espanya de Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Antoni Comin, Clara Ponsatí i Lluís Puig i que aquest serà "un procés llarg, que pot trigar entre 45 i 90 dies". Per a Comas, si bé inicialment la mesura del jutge belga els afavoreix personalment, els pot complicar les coses de cara al seu judici a Espanya.

Montserrat Comas ha criticat també la mesura de presó imposada als consellers que van comparèixer davant l'Audiència Nacional, una mesura que Jutges per a la Democràcia considera "desproporcionada" perquè, diuen, ha limitat el dret de defensa. "Ens va preocupar que fossin citats al cap de 24 hores de rebre una querella de més d'un centenar de folis".

Comas, tot i que puntualitza que no creu que hi hagi hagut vulneració del dret a la defensa, si creu que aquest "s'hauria manifestat millor si al jutge Lamela hagués pres una decisió similar a la del jutge del Tribunal Suprem d'ajornar la declaració". També ha dit que si, com s'ha denunciat, hi va haver tracte vexatori en el trasllat "s'ha d'obrir una investigació".

Comas ha defensat, però, la independència del poder judicial espanyol i ha dit que està d'acord que no rebin la consideració de presos polítics, "perquè no són allà per les seves idees, sinó per uns indicis de delicte".

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3