Entrevistes

S'han trobat 2217 resultats.

 • Ricard Font: "Els ministres que venen aquí són molt conscients que hi ha un dèficit crònic d'inversions en infraestructures"
  Veure vídeo

  Ricard Font: "Els ministres que venen aquí són molt conscients que hi ha un dèficit crònic d'inversions en infraestructures"

  Ricard Font, secretari d'Infraestructures i Mobilitat, ha explicat com està afectant l'aplicació de l'article 155 la conselleria i quines són les relacions amb el Ministeri de Foment i el seu titular, Íñigo de la Serna. D'entrada, Font ha manifestat que "formalment en aquests moments el conseller és el ministre de la Serna", i ha apuntat que des de l'octubre "la primera reunió que he tingut amb ell ha estat per parlar de les afectacions de les nevades". En aquest sentit, el secretari d'Infraestructures creu que "ens hem convertit en una gestora, en una administració pura i dura" en què cal consultar les qüestions importants, aquelles que necessitarien la signatura del conseller. Ara bé, Font també assenyala que "des del ministeri ens van dir que tenien poques ganes d'intervenir, que anéssim fent allò que teníem previst fer". Tot i així, hi afegeix, en algunes iniciatives "estem en una situació de ralentí". Com a exemple, Font exposa que "alguns soterraments de vies fa 15 anys que haurien d'estar fets (...) I ara ens parlen d'iniciar els projectes d'aquí dos o tres anys". Font ha insistit que "no estem integrats des del ministeri: estem intervinguts pel ministeri, des d'un punt de vista jurídic, administratiu i legislatiu". També confia "que sigui per poc temps" i recorda que "invertir a Catalunya, al ministeri i a l'estat espanyol els és rendible". D'altra banda, ha pronosticat que "el 2019 podríem tenir un pla per acabar el tram tercer de la línia 9 i començar les obres", que tindrien una durada de 4 o 5 anys. Font ha acabat dient que "en aquests moments l'important és que Puigdemont pugui ser el proper president de la Generalitat, que puguem tenir un govern i una estabilitat per ampliar la base de la proposta independentista".

 • Josep Ramoneda: "El delicte d'odi és un atemptat a la llibertat d'expressió"
  Veure vídeo

  Josep Ramoneda: "El delicte d'odi és un atemptat a la llibertat d'expressió"

  Hem parlat amb Josep Ramoneda, filòsof, president del Grup 62, coordinador de l'Escola Europea d'Humanitats, i considerat des de fa molts anys un referent intel·lectual per a l'esquerra. Ramoneda valora que a Catalunya políticament "estem en un atzucac una mica absurd; el 27-O l'independentisme va tocar sostre" i "es va estampar contra un dinosaure que és l'estat espanyol". Segons el filòsof, el 21-D va frenar la caiguda. Tanmateix, Ramoneda creu que el que ara cal és nomenar "un president efectiu" perquè "tothom sap que Puigdemont no podrà ser president". "Un senyor que estigui fora de la legalitat a Brussel·les no té cap possibilitat d'exercir la funció presidencial", hi ha afegit. Per això, Ramoneda pensa que "el fer veure té un límit" i pensa que "s'ha de canviar d'estratègia". El filòsof insisteix que "no juguem al pensament il·lusori" ni tampoc "col·laborem a la construcció del pensament il·lusori". D'altra banda, també assenyala que "no he sentit dir a l'esquerra espanyola cap cosa que els concerneixi a ells". I al mateix temps apunta que "el poder de l'estat espanyol pot fer molt mal, i arraconar molt, però no pot liquidar l'independentisme". Ramoneda aposta per la construcció d'aliances. També diu (per explicar la situació política actual) que "quan el poder es debilita es fa autoritari" i que "la tendència a l'autoritarisme és comú a tot Europa en aquest moment". I augura que "qui es cregui vencedor s'equivocarà". Actualment "el govern espanyol està intentant exercir de vencedor", conclou el filòsof, "però és conscient de la seva debilitat i ho tradueix en venjança populista".

 • Elsa Artadi: "Nosaltres estem en l'escenari de com investir el president Puigdemont"
  Veure vídeo

  Elsa Artadi: "Nosaltres estem en l'escenari de com investir el president Puigdemont"

  La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha començat explicant que JxCat, ERC i la CUP "hem tingut moltes reunions aquest cap de setmana", que "les negociacions han de passar sí o sí per Brussel·les" amb la voluntat d'intentar "refer relacions i buscar la unitat i trobar el camí en què tothom se senti còmode". Ara bé, Artadi ha recordat que "si fos per nosaltres el ple (d'investidura) s'hauria fet dimarts passat" i que "hi ha un únic candidat del Parlament de Catalunya, i aquest és el president Puigdemont". La portaveu de JxCat ha apuntat que "l'important és poder fer la investidura i que Puigdemont sigui investit al Parlament de Catalunya" ja que, afegeix, "el Parlament de Catalunya és sobirà". En aquest sentit, ha insistit que "el que no farem és autocensurar-nos perquè el Constitucional, potencialment, ens pot anul·lar una llei; això no ho farem mai". D'altra banda, Elsa Artadi ha volgut assenyalar que "estem sentit moltes veus no independentistes criticant el comportament de l'estat espanyol". I preguntada per la continuació de l'aplicació del 155, ha apuntat que "fer veure que el mes que ve no tindrem 155 és una quimera". De fet, Artadi considera que l'executiu català està controlat des de Madrid i que, a més, l'estat espanyol vol "que estiguem desunits, desconcertats i que no tinguem lideratges". Per això ha defensat que per afrontar la propera legislatura s'ha de tenir present que hi ha majoria independentista al Parlament. En aquest sentit ha reiterat que el 21D qui va guanyar (en escons) va ser l'independentisme, que "tenim majoria independentista però que per separat no fem res" i, per tant, "que caldran grans consensos".

 • Montserrat Comas: "No tenim constància de trucades del govern a membres del Tribunal Constucional"
  Veure vídeo

  Montserrat Comas: "No tenim constància de trucades del govern a membres del Tribunal Constucional"

  Hem parlat amb la magistrada i portaveu a Catalunya de l'associació Jutges per la Democràcia, Montserrat Comas d'Argemir, per valorar l'actual funcionament del sistema judicial i si es respecta la separació de poders a Espanya. En relació amb les declaracions que va fer el ministre de Justícia en què avançava futures decisions judicials, la magistrada ha dit que "el ministre de Justícia té un càrrec públic; que doni per fet una agenda judicial, parlant de processaments i suspensions de càrrecs, són declaracions molt preocupants". I hi ha afegit que "tot això ho ha de decidir un jutge". També ha recordat que "la separació de poders a Espanya és la base d'un estat de dret". Durant l'entrevista també s'ha fet referència a informacions periodístiques que asseguren que hi ha hagut trucades de membres del govern espanyol a magistrats del Constitucional per influir en el recurs sobre la investidura de Puigdemont. I en aquest sentit, l'associació progressista Jutges per la Democràcia ahir va fer un comunicat molt crític amb l'executiu. Montserrat Comas, a més, ha assenyalat que "fora bo que al Consell General del Poder Judicial, que està per preservar la independència dels jutges, també hi hagués alguna veu crítica respecte a com és de negatiu per a la justícia espanyola que hi hagi aquestes interferències". La magistrada ha defensat la llibertat de criteri entre els jutges perquè "som el reflex d'una societat plural". I pel que fa a la situació jurídica de Carles Puigdemont i al debat que ha aixecat entre juristes, la magistrada ha exposat que Puigdemont no està en presó provisional i que serà el jutge Llarena qui decidirà "si se'l pot processar sense haver-li pres declaració".

 • Álvaro Nadal: "No podem substituir la nuclear per renovables perquè no hi ha cap que treballi ininterrompudament"
  Veure vídeo

  Álvaro Nadal: "No podem substituir la nuclear per renovables perquè no hi ha cap que treballi ininterrompudament"

  Hem parlat amb el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal. Amb ell hem repassat en quin punt legal està el pagament per part del govern espanyol de la indemnització de la plataforma de gas Castor. També ha explicat quines polítiques energètiques estan previstes de cara al període 2020-20130, en què es pensa apostar per les energies renovables (que estan millorant tècnicament i a costos més baixos que deu anys enrere), però sense renunciar a tecnologies ja existents com la nuclear o la basada en el carbó. Nadal diu que en els darrers 5 anys han "congelat" o "abaixat" la part fixa dels rebuts de la llum i del gas. Pel que fa al turisme a Catalunya, ha qualificat el darrer trimestre del 2017 com a "molt dolent". Ara bé, ha assenyalat que es detecta una millora el mes de gener, especialment gràcies a les activitats vinculades al món de la neu. Per contra, diu el ministre, al turisme urbà vinculat a la ciutat de Barcelona "li està costant". Preguntat per quin serà el futur de Puigdemont, Nadal no creu que pugui ser investit president perquè "prèviament ha de fer front a causes judicials". I en relació amb la permanència del Mobile World Congress a Barcelona, ha avisat que hi ha altres capitals europees molt interessades a aconseguir la capitalitat del congrés, però el govern espanyol està treballant (en contacte amb les grans operadores de telefonia mòbil) perquè això no passi. En concret, ha vaticinat que la capital catalana "està a punt de ser l'únic clúster digital del sud d'Europa".

 • Josep Tabernero: "Podem prevenir el 40% dels tumors"
  Veure vídeo

  Josep Tabernero: "Podem prevenir el 40% dels tumors"

  Hem preguntat al director d'Oncologia de la Vall d'Hebron, Josep Tabernero, un seguit de dubtes relacionats amb el càncer. D'entrada, ha valorat que tot i que és una malaltia que genera por, també genera esperança "perquè la supervivència està augmentant molt". Tabernero destaca que "avui en dia, es pot parlar de la malaltia amb el malalt i discutir i planificar perfectament tot el tractament". A Catalunya, el 2015 es van detectar 100 casos nous de càncer al dia. L'oncòleg ha explicat que la majoria dels càncers "es concentren en l'edat adulta" i que "la primera causa és l'envelliment de teixits i cèl·lules". En aquest sentit, Tabernero ha recomanat seguir mesures preventives, com mantenir una dieta equilibrada –amb un baix consum d'alcohol i greixos– i fer exercici i no fumar. A més, ha afegit que "hi ha estudis que demostren que les cèl·lules malignes tenen més apetència pel sucre que les cèl·lules normals" i per això s'aconsella als malalts de càncer evitar els sucres d'absorció ràpida. Pel que fa a les dietes alcalines, també anomenades "hiperproteiques", Tabernero diu que fan que hi hagi "menys contingut de sucre en la dieta i reforcen el fet que les cèl·lules malignes no tinguin tantes probabilitats de créixer". En aquest sentit, ha recordat que la carn del peix, pollastre o conill conté proteïna de qualitat. Tabernero, de fet, apunta que "si complim el catàleg de mesures preventives, els experts calculen que el 2025 la incidència del càncer començarà a baixar". Ara bé, també assenyala que "si volem incidir més en la disminució de la mortalitat per càncer ens hem de centrar en l'educació i en la prevenció". De cara al futur, ha destacat el paper que podrà jugar la biòpsia líquida, que "permet saber què passa a l'organisme amb una mostra de sang; i s'està estudiant si això ajudarà a diagnosticar tumors difícils de pronosticar, com el de pàncrees". El director d'Oncologia de la Vall d'Hebron afirma que hi ha un nivell de recerca paradigmàtic a nivell europeu.

 • Xavier Domènech: "Hi ha la impressió general que s'hauria d'avançar cap a un pla B"
  Veure vídeo

  Xavier Domènech: "Hi ha la impressió general que s'hauria d'avançar cap a un pla B"

  Xavier Domènech, president de CatComú-Podem, pensa que continuem en un moment en què la política catalana i l'autogovern estan "intervinguts" i en què fan falta estratègies "clares i efectives" de sortida. Ara bé, per Domènech, "aquells que estan en disposició de formar govern ara mateix no estan mostrant una estratègia clara de com sortir d'aquesta situació". El cap del grup parlamentari CatComú-Podem també creu que "la decisió del president Torrent va ser una bona decisió", entre altres raons, perquè, si hagués tirat endavant, "l'endemà, Puigdemont no hauria estat president de Catalunya". I reitera que "és central recuperar l'autogovern de Catalunya". Ara bé, Domènech es nega a pensar que només hi hagi una estratègia possible per aconseguir-ho, i no descarta que hi pugui haver altres candidats, sense que això legitimi el 155. Preguntat per la possibilitat d'una nova convocatòria d'eleccions, el president de CatComú-Podem espera "que cap grup parlamentari estigui pensant més a repetir eleccions per solucionar disputes actuals que no a recuperar el país". Tot i això, considera que Ciutadans sí que estaria esperant unes noves eleccions. Domènech ha acabat dient que "hi ha un altre problema de fons: no s'està parlant de què va la legislatura". I planteja la pregunta: "L'endemà de la investidura, què?".

 • Marta Pascal: "Som els ciutadans els qui decidim sobre el futur del nostre país"
  Veure vídeo

  Marta Pascal: "Som els ciutadans els qui decidim sobre el futur del nostre país"

  La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha començat insistint que "Puigdemont és un dels 135 diputats amb dret de ser investit" i que "és l'únic candidat proposat", tot i l'ordre de cerca i captura que pesa sobre ell. Pascal diu que Puigdemont està "tranquil i serè" i que encara està estudiant amb els seus advocats si demana al jutge del Suprem que li permeti presentar-se al Parlament a la sessió d'investidura. Tot i així, la líder del PDeCAT ha dit: "M'agradaria que una persona que s'ha presentat a les eleccions pugui ser sotmesa a aquest debat d'investidura." Al llarg de l'entrevista, Pascal ha reiterat diverses vegades que "la postura del PDeCAT és que l'única cosa que podem fer en democràcia és fer cas dels ciutadans" i que "no ens mourem absolutament d'aquí". En relació amb les declaracions de Joan Tardà (ERC) sobre la possibilitat de "sacrificar2 Puigdemont, Marta Pascal reconeix que li va sobtar "que Tardà coincidís amb les declaracions d'Enric Millo". I hi ha afegit que "la ciutadania no ens està demanant aquest sacrifici, sinó el compliment de les urnes del 21 de desembre". Pel que fa a les causes judicials pendents de Puigdemont, Pascal recorda que "una cosa és la causa judicial oberta -que fa el seu camí- i una altra és poder governar" i explica que "si no, Carles Puigdemont no s'hauria presentat". Pel que fa a les renúncies de Ponsatí i Puig al seu escó, la coordinadora del PDeCAT valora que "és molt generós" cedir el vot a un altre company que "sí que podrà ser presencialment aquí". En referència a possibles dissensions amb els republicans, Pascal diu que "compartim amb ERC un full de ruta, però això no vol dir que estiguem absolutament d'acord en tot; quan no estiguem d'acord, ens hem de seure a la taula a parlar, parlar i parlar".

 • Sergi Castillo, expert en la trama Gürtel: "El PP valencià ha de decidir si protegeix Camps o fa el pas de demanar disculpes de veritat "
  Veure vídeo

  Sergi Castillo, expert en la trama Gürtel: "El PP valencià ha de decidir si protegeix Camps o fa el pas de demanar disculpes de veritat "

  Hem parlat amb Sergi Castillo, un dels periodistes que durant anys ha investigat a fons les implicacions polítiques i empresarials de la branca valenciana de la Gürtel i altres casos de corrupció que esquitxen el PP d'aquesta comunitat. Castillo també és escriptor i autor dels llibres "Tierra de saqueo" i "Yonquis del dinero". D'entrada, ha explicat que als que des del principi investigaven la trama Gürtel a València "ens tractaven d'enemics dels valencians" i que el que explicaven com a periodistes eren "muntatges". Ara, amb les confessions dels imputats, que estan sortin a la llum en el judici, el periodista diu que ho estan vivint "amb molta emoció" tot i que la majoria dels fets ja estaven documentats. Per a l'escriptor, doncs, a hores d'ara "la X (de la trama Gürtel a València) ha estat molt clarament assenyalada, i és Francisco Camps". Per això creu que en aquests moments "el PP valencià està en una posició molt complicada" i "ha de decidir si protegeix Camps o si fa el pas de demanar disculpes de veritat". Tot i així, Castillo admet que "no ens deixa de sorprendre com Camps pot estar encara tan allunyat de la realitat i vivint en un món paral·lel" ja que potser -apunta l'escriptor- haurà de fer front a nous casos judicials. El periodista recorda que "va ser molt més difícil, del 2007 al 2009, denunciar" i que li fa "una mica de ràbia que confessin ara" per aconseguir rebaixes en les condemnes. I hi afegeix que "va ser una lluita de molts anys, en què es van anar pujant graons, fins a arribar al moment actual que estem vivint amb certa emoció". Castillo argumenta que "la personalitat de Francisco Camps era la d'una persona molt pobre intel·lectualment" i pensa que els acusats "se sentien impunes, pensaven que mai no els atraparien i, és clar, van cometre alguna errada". Ha conclòs dient que per a la societat valenciana "la ressaca ha estat terrible perquè la situació econòmica de la Generalitat és nefasta, amb 40.000 M de deute heretat".

 • Enric Millo: "No és viable, en les actuals circumstàncies, que Puigdemont sigui president de la Generalitat"
  Veure vídeo

  Enric Millo: "No és viable, en les actuals circumstàncies, que Puigdemont sigui president de la Generalitat"

  Sobre el tancament de la delegació de la Generalitat a la capital belga, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha explicat que la decisió d'impedir l'entrada dels diputats a l'oficina va ser del màxim responsable de l'oficina: el ministre d'Exteriors. "Quan es va assabentar de la reunió, el ministre va dir que no era oportú que la fessin en aquella seu". Millo raona que "el destí que se li volia donar a l'oficina no es correspon amb la seva finalitat". Preguntat pel manteniment de les mesures de l'article 155, el delegat del govern ha insistit que "es prenen per restaurar l'ordre, per defensar els drets i llibertats de les persones, i per protegir l'autogovern. Com s'ha de fer? Respectant la llei". Ara bé, Enric Millo planteja si "la persona que ha de ser investida, ha de ser una persona que té assumptes pendents amb la justícia de molta gravetat". De fet, per al delegat del govern, "Puigdemont hauria de ser aquí, donant comptes davant de la justícia". I hi ha afegit que "si ve, té un assumpte pendent, que és aquest, que l'ha de resoldre". Pel que fa a una possible investidura a distància, Millo insisteix que "no està permesa pel reglament del Parlament", que "s'ha de produir un debat en tota regla". Si arribés a produir-se, diu Millo, "el govern hauria d'impugnar aquesta decisió". També assenyala que "hi ha una ordre del TS de posar Puigdemont a disposició de la justícia" i que "l'obligació de tots els cossos de seguretat és detenir-lo i portar-lo davant del jutge. Per això Millo ha admès que "hi ha un reforç de la vigilància". També ha criticat unes declaracions de Puigdemont en què va dir que els vots l'havien exculpat de les acusacions de la fiscalia. Segons Millo "això és una confusió tremenda" perquè "els vots a un candidat no anul·len les causes policials que pugui tenir". El delegat del govern ha acabat dient que "el pitjor servei que es pot fer a Catalunya és mantenir l'esperit de confrontació i conflicte".

 • Najat Driouech: "La diversitat social catalana és real, i ha d'existir i ha de ser a les esferes polítiques"
  Veure vídeo

  Najat Driouech: "La diversitat social catalana és real, i ha d'existir i ha de ser a les esferes polítiques"

  Najat Driouech, diputada d'Esquerra Republicana de Catalunya, ens ha explicat que una de les raons per les quals va acceptar anar a les llistes d'ERC va ser un comentari del seu fill després de veure per la televisió l'hemicicle català i concloure que cap diputat els representava. Driouech és des del 17 de gener passat, dia de la constitució del Parlament, la primera dona d'origen marroquí que accedeix a l'acta de diputada al Parlament. És també la primera parlamentària que va amb vel. La diputada d'ERC recorda que "Catalunya no deixa de ser un poble de pobles" i que, sovint, l'espai polític no es veu com un espai de participació per a moltes persones com ella. Driouech ha valorat molt positivament el sistema educatiu i l'ha qualificat "d'excel·lent". I hi ha afegit que "tenim una comunitat educativa i uns docents molt compromesos en l'acollida i en la inclusió (...) amb un tracte igualitari als alumnes". Ara bé, també ha volgut denunciar que "la paraula 'integració' no la fem servir bé: exigim a la persona que deixi tot el que és seu i formi part del que és meu". En aquest sentit apunta que ha de ser un "compromís global, que hem de treballar tots". Pel que fa a la incorporació al món de la política, Najat Driouech ha dit: "Crec en el projecte del partit en el que estic (ERC). Fa anys que participo de manera molt activa en les polítiques d'immigració que ha portat a terme Esquerra a la secretaria d'Immigració, amb Oriol Amorós". De fet, subratlla que "la diversitat social catalana és real, i ha d'existir i ha de ser a les esferes polítiques; i, per què no, al Parlament de Catalunya". La diputada d'ERC ha conclòs dient que "independentment del lloc on hagi nascut, independentment de l'idioma que jo parli, sóc una ciutadana catalana amb tots els drets".

 • Ada Colau: "Si ens divideixen com a país i com a poble, aleshores sí que ens guanyen"
  Veure vídeo

  Ada Colau: "Si ens divideixen com a país i com a poble, aleshores sí que ens guanyen"

  L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha començat l'entrevista assenyalant que traslladarà al president del Parlament, Roger Torrent, "la necessitat que tenim que hi hagi un govern com més aviat millor", perquè afirma:"Fa mesos que tenim una institució com la Generalitat de Catalunya a mínims, i això es nota moltíssim; en una ciutat gran com Barcelona hi ha molts temes compartits amb la Generalitat". En relació amb la candidatura de Puigdemont com a president de la Generalitat, Colau ha dit: "Puigdemont no és el meu candidat", i també ha afirmat: "Un candidat del PDeCAT no serà mai la nostra preferència". Ara bé, l'alcaldessa pensa que "és legítim que si es vol presentar es presenti", però demana "que qui vulgui ser president de Catalunya sigui a Catalunya i atengui les necessitats de Catalunya". Pel que fa a la situació que viu Catalunya, Ada Colau apunta: "Jo no vull que s'allargui el 155; necessito un govern legítim amb què posar-nos a treballar immediatament". De fet, Colau considera que malgrat el bloqueig actual "tard o d'hora haurà d'haver-hi algun tipus de negociació; tothom haurà de cedir mínimament en les seves posicions". Paral·lelament, Colau considera que "la situació política convulsa sí que ha generat un clima d'incertesa, que sí que ha fet mal a la imatge de Barcelona". I afegeix: "A tothom li interessa que la ciutat de Barcelona no s'aturi i que funcioni al màxim rendiment"; per això ha defensat que és convenient tirar endavant els nous pressupostos municipals. En relació amb la seva acció de govern, Colau ha afirmat: "A Barcelona han deixat de créixer les desigualtats" i també ha apuntat: "Som la primera gran ciutat que més aposta per la inversió social". L'alcaldessa ha conclòs l'entrevista explicant: "Estic disposada a presentar-me a la reelecció; em faria molta il·lusió perquè hi ha molts grans projectes que no es poden fer en un sol mandat."

 • El futur de les pensions
  Veure vídeo

  El futur de les pensions

  Discutim el futur de les pensions amb dues economistes: Miren Etxezarreta, doctora en Economia de la London School of Economics i la UAB, i Concepció Patxot, professora de Teoria Econòmica de la UB. Les dues han analitzat la proposta de la ministra Fátima Báñez per ampliar la base de càlcul de la pensió a tota la vida laboral del treballador. També han donat algunes de les claus que expliquen el buidatge de la guardiola del fons de reserva de les pensions i quin serà el seu futur. De fet, les dues coincideixen que les pensions disminuiran perquè cada vegada vivim més anys i el fons de reserva de la Seguretat Social es buida, mentre els jubilats perden poder adquisitiu.

 • Inés Arrimadas: "Tothom sap que una persona que està fugida de la justícia no pot ser president de la Generalitat"
  Veure vídeo

  Inés Arrimadas: "Tothom sap que una persona que està fugida de la justícia no pot ser president de la Generalitat"

  La presidenta de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha fet una valoració de la jornada d'ahir, en què va arrencar la dotzena legislatura al parlament català. D'entrada, Arrimadas ha dit que no va començar amb bon peu perquè "vam assistir tots a un míting d'Esquerra del senyor Ernest Maragall, que no tenia lloc en un moment com aquest". Pel que fa al discurs del nou president del Parlament, Roger Torrent, la líder de Ciutadans pensa que va ser força "moderat", si bé creu que "Torrent és una persona que està compromesa a seguir el camí de la independència". Per a Arrimadas, el que importa "són els fets" i "sembla que no hi haurà gaires canvis". Inés Arrimadas ha recordat que "hem guanyat les eleccions; el que passa és que no podem governar". I d'això en culpa la llei electoral i la negativa d'En Comú Podem a pactar. Ara bé, hi ha afegit que "m'hauria encantat poder governar per aturar el procés", que, segons ella, "sembla que el patirem una mica més". Sobre els resultats dels populars a Catalunya, Arrimadas ha respost: "Pobrets, han tret quatre escons; han tingut el pitjor resultat electoral que es podien imaginar." En referència a investir Puigdemont com a president, sosté que "tothom sap que una persona que està fugida de la justícia, que està vivint en un altre país, no pot ser president de la Generalitat". I ha assenyalat que "Puigdemont s'ha presentat en una coalició electoral amb Convergència". D'altra banda, Arrimadas planteja que "una de les reformes més importants que té al davant Espanya és la reforma del finançament" i defensa que aquest finançament "ha de ser més transparent, més just i destinat a pagar els serveis públics". Preguntada per la seva relació professional amb Albert Rivera, Inés Arrimadas ha explicat que "nosaltres som companys, no som rivals". I ha conclòs dient que "el que m'encantaria és que jo pogués ser presidenta de Catalunya i que el president de tot Espanya fos Albert Rivera".

 • Carme Forcadell: "Estem en una situació excepcional, de judicialització de la política. Qualsevol persona pot ser encausada".
  Veure vídeo

  Carme Forcadell: "Estem en una situació excepcional, de judicialització de la política. Qualsevol persona pot ser encausada".

  Carme Forcadell deixa avui la presidència de la mesa del Parlament. Diu que ja ha parlat amb el nou candidat a ocupar el seu lloc, Roger Torrent, d'ERC. Per a Forcadell, Torrent "serà un gran president de la cambra" perquè "és una persona molt preparada" amb "moltíssima experiència". També creu que "donarà força i vitalitat a la institució" i que "la joventut la suplirà amb l'experiència". L'encara presidenta de la mesa ha apuntat que "cal ser una persona valenta per agafar responsabilitats i accedir a càrrecs" i que "en Roger ha demostrat moltes vegades que és molt valent". Pel que fa a si els diputats electes a la presó i a Brussel·les podran exercir el dret a vot, Forcadell apunta que ho haurà de decidir la mesa d'edat, si bé ha assenyalat que sovint "la mesa d'edat moltes vegades és una mesa de tràmit". Avui, però, ha insistit que "no em pertoca a mi dir què ha de decidir la mesa d'edat; estic convençuda que prendran la decisió més encertada". En relació als informes dels lletrats del Parlament, Carme Forcadell valora que "els informes dels lletrats són jurídics i no vinculants" i que "és la mesa del Parlament qui pren les decisions polítiques". De cara a quin rol jugarà com a diputada en la pròxima legislatura, tot i que encara no s'han creat els grups parlamentaris, Forcadell ha manifestat que està "disposada a fer el que sigui, el més convenient per a la institució i per al país."