Antoni Castells: "Espanya difícilment modificarà el finançament perquè les reformes les ha liderat sempre Catalunya"

Per parlar del sistema de finançament hem entrevistat avui Antoni Castells, exconseller d'Economia i Finances en les etapes Maragall i Montilla. "Crec que no cal canviar el model de finançament cada cinc anys, però sí reformar-lo, ajustar-lo a la despesa que tens, que és el que fan països com a Alemanya."

Segons Castells, el model que es va aprovar el juliol del 2009 tenia una lògica molt clara, "amb un 25% dels impostos per a les comunitats i un 75% per a un fons comú que es distribueix entre totes les comunitats amb un criteri d'anivellament. El problema és que després es van anar afegint un conjunt de fons addicionals per mantenir l'statu quo de tothom que van entorpir les coses, això s'hauria d'anar polint, s'hauria de modificar."

Castells creu que aquestes modificacions són ara per ara difícils: "A Espanya sempre ha estat Catalunya qui encapçalava aquestes reformes i ara Catalunya està absent de les negociacions." També ha recordat que l'objectiu del FLA mai va ser controlar les finances de les comunitats i que s'hauria de tornar ja a la normalitat. "Catalunya té una solidesa financera més que acreditada i ara que tornem a créixer aquell sistema de finançament que alguns van criticar tant demostra que ens dona molts recursos."

Sobre si la quitança seria una solució per resoldre el deute d'algunes comunitats, Castells creu que "potser en alguns casos caldria posar el comptador no sé si a zero però sí a nivells d'igualtat perquè és inevitable o de justícia. En aquesta línia, Montoro ha fet una proposta de reestructurar el deute a llarg termini pràcticament sense tipus d'interès. El resultat podria ser semblant, però en el concepte no, per evitar que es consagri la idea de quitança."

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3