Andrea Daza: "A Veneçuela una part de l'oposició  ja no creu en una sortida democràtica i correm el perill de quedar en mig de grups armats"

Andrea Daza: "A Veneçuela una part de l'oposició ja no creu en una sortida democràtica i correm el perill de quedar en mig de grups armats"

A Veneçuela la tensió no minva. Després que Maduro imposés la Nova Assemblea Constituent en una votació que l'oposició qualifica de fraudulenta, arriben notícies d'un intent d'aixecament militar aquesta matinada a la ciutat de València, per part d'un grup de militars, un aixecament que ha deixat dos morts, un ferit i 10 detinguts. Per parlar de la situació al país, avui Montse Tió ha entrevistat la periodista veneçolana Andrea Daza.

Daza ha reiterat que la situació a Veneçuela és molt preocupant. "Hugo Chávez va començar el procés bolivarià amb una nova Constitució, que és la que ara l'oposició està defensant, però Maduro ha exhaurit aquesta etapa i sembla que per ell la solució no és deixar-nos votar", ha afirmat. Ha assegurat que les dades que arriben de la votació de la Nova Assemblea des d'agències estrangeres no encaixen amb els resultats divulgats pel govern. "Es va votar sense observadors internacionals, sense accés per a la premsa..."

Per a Daza, el punt d'inflexió en la crisi es va produir el 2013, "quan Chávez mor, el preu del petroli baixa i deixem de ser un país ric. Ara mateix tenim una inflació de tres dígits". Assegura que Veneçuela pateix un problema geopolític. "Està enmig de la guerra freda que viuen Europa i Amèrica. Som en mans de la Xina, li devem molts diners, i no sabem si Rússia ens continuarà donant suport. Mentre, els EUA diu que congelarà bens, però encara no ha deixat de comprar el nostre petroli. Sembla que el nostre futur no el decidirem els veneçolans".

La periodista, que ha criticat la utilització que els partits polítics espanyols han fet de la crisi a Veneçuela per interessos propis, creu que hi ha un sector de l'oposició al seu país, sobretot amb líders joves, "que encara creu en una sortida democràtica, però n'hi ha un altre que no, i si això passa quedarem enmig de grups armats".Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3