Estimada waheeda

"Estimada Waheeda", un treball de Lala Gomà que fa un retrat de dues dones: la Waheeda, una dona afganesa que viu des de fa anys en un camp de refugiats a prop de Peshawar, al Pakistan, i la Nagmi, una pakistanesa que viu a Barcelona des de fa anys, amb el seu marit i els seus dos fills. La Waheeda i la Nagmi eren amigues, però feia molt temps que no sabien res l'una de l'altra.

A través de la correspondència que s'estableix entre les dues protagonistes, es mostra el seu món, els seus problemes, la seva vida d'abans i d'ara, i també la seva realitat política i social. Dues realitats ben diferents.La intenció del treball és donar a conèixer la situació de les dones en aquest camp de refugiats i, a través de la seva experiència personal, fer un retrat de la situació de la dona en aquell país.

El documental mostra com dones com la Waheeda han començat una lluita contra el règim que les oprimeix.La Waheeda té 38 anys. És viuda, va perdre el marit fa nou anys a mans dels talibans. Mai ha conegut les circumstàncies de la seva mort. A partir del moment que va quedar viuda, la seva realitat va canviar. Amb l'ajuda de Rawa, l'organització revolucionària de dones afganes, va prendre consciència de la situació. Va aprendre a llegir i a escriure, va tenir accés a la cultura i va començar a lluitar contra el règim dels talibans.

La Nagmi té 32 anys. Emigrada del Pakistan, està integrada en la societat catalana, on viu amb el seu marit, també pakistanès. Des de la seva situació actual, analitza la problemàtica de la seva amiga retrobada, la Waheeda, de la qual havia perdut el rastre.Una part del documental es va enregistrar a Catalunya i l'altra al Pakistan. Allà es van desplaçar tres persones, la directora del treball, Lala Gomà; l'operadora i muntadora, Carme Charles, i l'auxiliar de direcció, Elena Gomà. Van conviure durant una setmana amb la Waheeda i tot el seu entorn.

L'equip va aconseguir que moltes de les dones refugiades allà parlessin per primera vegada amb un mitjà de comunicació i expressessin públicament uns sentiments que mai s'havien atrevit a exterioritzar. Dones que contràriament al que sovint es pensa en el primer món, lluiten contra la realitat que els ha tocat viure i contra el règim taliban que les oprimeix. Dones que denuncien que occident les té oblidades.Completen l'equip del programa Llorenç Huguet, operador; Joan Sirvent , tècnic de so, i Reinald Roca i Alfons Molí, productors. Presentarà aquest documental l'escriptora Anna Briongos, autora de les obres "Blanco sobre negro" i "Un invierno en Kandahar". Briongos ha viscut a l'Iran i a l'Afganistan.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3