"El tema"

 • "El tema": Qui mana del català?
  Veure vídeo

  "El tema": Qui mana del català?

  Qui mana del català? Qui pot decidir que se suprimeixin els diacrítics, o que una paraula entri al diccionari? En Guillem visita l'Institut d'Estudis Catalans, coneix la màxima autoritat de la llengua i li fa alguna pregunta incòmoda. Parlem d'ortografia ("que desperta passions"), de diccionaris i desobediències, i descobrim -entre altres coses- que als diccionaris és molt més divertida la H que la I.

 • "El tema": Els insults
  Veure vídeo

  "El tema": Els insults

  Li falta contundència, al català, o és una llengua perfectament vàlida per insultar sense pietat? El lingüista Pau Vidal ensenya a en Guillem Albà els cent insults imprescindibles. La periodista Natza Farré i la jurista Tània Verge hi posen la perspectiva de gènere, i l'antropòleg Adrià Pujol, juntament amb Albert Pla Nualart, parlen sobre correcció política. Una àrbitre de futbol, uns quants ciclistes, dones polítiques i un professor de grec completen la recerca.

 • "El tema": El català de la natura
  Veure vídeo

  "El tema": El català de la natura

  La Yolanda es demana d'on surten els noms de la natura: fenòmens meteorològics, plantes i conreus, noms científics d'escarbats i noms vulgars d'ocells llunyans. Com s'ho fa el català per anomenar tot això? L'ajudaran homes i dones del temps, lingüistes del Termcat, pagesos de l'avellana, entomòlegs i ornitòlegs... i un paremiòleg, en Víctor Pàmies, l'home que ho sap tot sobre els refranys.

 • "El tema": Com parlen els joves?
  Veure vídeo

  "El tema": Com parlen els joves?

  La Yolanda Sey investiga com és el català dels joves, a la vida i a les xarxes.

 • "El tema": El català dels mitjans
  Veure vídeo

  "El tema": El català dels mitjans

  En el primer programa, Yolanda Sey i Guillem Albà passen les proves per presentar "El Llenguado". Començaran investigant com ha de ser la llengua dels mitjans. Mònica Terribas, Jordi Basté, Màrius Serra i l'equip de "Com si fos ahir" els donaran un cop de mà. Guillem Albà, a més, viatjarà a l'Albera per conèixer el català de tramuntana.