Retrats de l'ànima

Retrats de l'ànima

Contingut per majors de 7 anys

La fotoperiodista Sandra Balsells es retroba amb els protagonistes de les seves fotografies fetes durant el conflicte dels Balcans. A través dels seus testimonis s'obté una crònica sobre la realitat, el present i el futur d'aquestes víctimes de la guerra. El documental s'emet quan es compleixen 25 anys dels acords de Dayton, que van posar fi a la guerra entre Croàcia, Bòsnia i Hercegovina i Sèrbia

L'any 1991 la fotoperiodista  Sandra Balsells va arribar a Iugoslàvia com a col·laboradora del diari britànic The Times, per documentar l'última gran guerra europea del segle XX. Viatjava amb el seu company, el també fotoperiodista Paul Jenks. L'any 1992 en Paul va ser assassinat a Croàcia. Des de llavors, el destí de la Sandra s'uneix al de Iugoslàvia en el dolor d'una guerra que deixa de ser-li aliena.
 
En un intent per reconciliar-se amb el passat, la Sandra viatja una vegada i una altra als Balcans, durant deu anys, per donar testimoni de les terribles situacions a què la guerra sotmet la població. El resultat d'aquest treball va quedar recollit al llibre "Balkan in memoriam", un document que es va convertir en una manera de lluita contra l'oblit i que va donar vida a la idea central de la història de "Retrats de l'ànima".
 
El procés de selecció d'alguns personatges immortalitzats al llibre és el fil argumental amb què arrenca el documental, però, a mesura que va avançant, es converteix en una crònica sobre la realitat que predomina a les antigues repúbliques de Iugoslàvia.
 
El documental mostra el viatge que la Sandra fa als escenaris on va treballar, amb l'objectiu de trobar respostes sobre el futur d'aquest martiritzat racó d'Europa. El seu viatge se centra a recollir els testimonis actuals d'alguns dels protagonistes del conflicte que apareixen a les seves imatges. Conjuntament amb les seves reflexions, aquest testimoniatge ens permet entendre una mica més quin pot ser el destí dels Balcans, una regió que sobreviu a la postguerra entre l'oblit i la indiferència del món exterior.
 
Fitxa tècnica i artística
Direcció: Àngel Leiro
Producció executiva: Josep Clanchet, Jordi Ambrós i Melek Taylan
Direcció de producció: Carles Bria
Guió: Dolors Martorell
Imatge: David Arasa
Muntatge: Frank Gutiérrez
Música: Micky Forteza, Jordi Bardavio
Disseny gràfic: Ginebra
Any: 2005
Durada: 56'


"Retrats de l'ànima" és una coproducció de Clara Films amb Televisió de Catalunya i Ajans21 (Turquia), amb la col·laboració d'YLE (Finlàndia), MEDIA i l'ICIC.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3