L'home més perillós d'Europa, Otto Skorzeny a Espanya

L'Home més perillós d'Europa. Otto Skorzeny a Espanya és un documental històric de 67 minuts de durada fruit d'una intensa labor investigadora que ha portat als seus creadors als Estats Units, Àustria, Israel, Madrid, Barcelona i Mallorca. Un trepidant relat històric rigorosament documentat sobre la vida i activitats a Espanya d'un dels més carismàtics personatges de la Segona Guerra Mundial: el Tinent Coronel de les Waffen SS Otto Skorzeny, l'home d'acció favorit d'Adolf Hitler.

Otto Skorzeny va participar i liderar moltes operacions militars sota les ordres directes d'Adolf Hitler, com el rescat de Benito Mussolini o l'operació Greif en la Batalla de les Ardenes, entre d'altres. Totes, accions sonades que el van convertir en un personatge conegut i que es va guanyar l'apel·latiu de "L'home més perillós d'Europa".

El maig de 1945, Skorzeny va ser detingut per soldats nord-americans. Després d'estar tres anys internat en un camp de presoners de guerra acusat de crims de guerra, es va escapar a Espanya, on va trobar la protecció del govern de Franco.

A què es va dedicar exactament Otto Skorzeny durant els 25 anys que va viure a Espanya? "L'Home més perillós d'Europa. Otto Skorzeny a Espanya" té la voluntat de respondre aquesta pregunta. Per fer-ho, el directors, Pedro de Echave i Pablo Azorín, han dut a terme una intensa i rigorosa feina d'investigació i han tingut accés a l'arxiu privat del mateix Skorzeny, a les seves pel·lícules de 8mm i a fotografies inèdites, així com a documents desclassificats de la CIA i l'FBI.

 

Otto Skorzeny

 

Aquesta valuosa documentació demostra que el soldat predilecte de Hitler es va moure com un peix a l'aigua en temps de la Guerra Freda. Les seves ocupacions es van diversificar: confident i agent irregular de la CIA i el Mossad; polifacètic home de negocis; traficant d'armes; representant de la indústria metal·lúrgica alemanya a Espanya; assessor dels presidents d'Egipte, Gamal Abdel Nasser, i de l'Argentina, Juan Domingo Perón; sospitós de col·laborar en l'assassinat del president John F. Kennedy…

Tot i que residia a Madrid, Otto Skorzeny passava plàcids estius a Mallorca, més concretament a Es Morer Vermell (Alcúdia), on va comprar-hi una casa arran de mar. Encara avui és possible trobar-hi veïns que el recorden i expliquen sucoses anècdotes protagonitzades pel "nazi d'Es Barcarés".

A través del material d'arxiu i del testimoni de gent que el va conèixer, entre els quals destaca el de la seva única filla, Waltraut Riess, el documental dona a conèixer aquesta desconeguda etapa d'Otto Skorzeny a Espanya.

 

Fitxa tècnica
Direcció i recerca: Pedro de Echave García i Pablo Azorín Williams
Guió: Pedro de Echave García
Productor executiu i idea: Pablo Azorín Williams
Producció Executiva RTVE: Andrés Luque
Producció Executiva IB3: Ignacio Tejedor
Fotografia: Javier González Bordas
Edició: Nofre Moyà Sureda i Lluis Pérez Bordoy
Animació i grafisme: Lluís Ozonas Ferrer
Música: Xisco Vich Cadarso
So directe i postproducció: Marc Farré Secall
Locució: Paloma Navarro
Direcció de producció: Núria Abad
Documentació: Pablo Azorín, Pedro de Echave, Marta Torras i Núria Abad
Correcció de color: Jaume Alcina
2020

"L'Home més perillós d'Europa. Otto Skorzeny a Espanya" és una coproducció de Quindrop Produccions amb RTVEi IB3, que ha comptat amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Informació d'interèsDisponible fins al 23/09/2023 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3