Els Karamazoff. A walk on the SoHo years

Els Karamazoff. A walk on the SoHo years

Contingut per majors de 13 anys

Un volt pel paisatge artístic del SoHo de Nova York als anys 1970 i 80, de la mà d'un grup d'artistes de Barcelona anomenat Els Karamazoff

"Els Karamazoff. A walk on the SoHo years", un documental dirigit per Juan Gamero i Carmen Rodríguez, no pretén fer un retrat dels catalans a Nova York, sinó del SoHo artístic dels anys 70 i 80, quan una colla d'artistes  catalans s'hi van conèixer i, anys més tard, fent un brindis amb vodka, van decidir anomenar-se "Els Karamazoff". No és tracta de cap grup artístic, sinó del nom amb què s'anomenen entre ells, de broma. Alguns dels seus membres ja han mort, com Bibi Escalas o l'artista conceptual Jaime Davidovich.

 

 
 

 

Els Karamazoff era un grup d'artistes format per Muntadas, Miralda, Mireia Sentís, Robert Llimós, Evru (abans Zush), Medina-Campeny, Marta Sentís i Jaume Ollé, que van arribar als anys 70 a Nova York, on van viure, treballar i consolidar la seva amistat al SoHo, un barri de fàbriques abandonades ocupat per artistes que treballaven fora dels circuits convencionals. Pioners d'aquella època, com Jonas Mekas o Jaime Davidovich, reviuen amb Els Karamazoff un dels períodes més creatius de l'art contemporani.

Dues dècades en què el SoHo es va convertir en l'epicentre mundial de l'experimentació artística i dels moviments contraculturals. Imatges d'arxiu, moltes d'inèdites, de Mekas, de Davidovich i d'Els Karamazoff ens mostren els seus treballs i els de personatges com George Maciunas, Charlotte Moorman, Yoko Ono, Nam June Paik, Laurie Anderson o Lou Reed and The Velvet Underground.

 

Festivals
Evolution International Film Festival, Mallorca, 2016
7 candidatures als Premis Goya, 2019

 

Fitxa tècnica
Direcció, guió i producció: Juan Gamero i Carmen Rodríguez
Productor associat: Valti Roda
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavón
Director fotografia i muntatge: Juan Gamero
Música: Marc Sastre
Grafisme: Paradocs
Any: 2016
Durada: 78'
Codi ètic: 13 anys

Una producció de Paradocs i LaQuimera en coproducció amb Televisió de Catalunya i el suport de la Fundació Vila Casas.

 

 
Els Karamazoff al Nadal, 2012

 

Juan Gamero, director
Director, càmera, guionista, fotògraf, muntador i productor independent. Va començar filmant pel·lícules en 8 mm i treballant com a auxiliar de direcció i càmera en diversos llargmetratges. Va estudiar cinema a l'Escola d'Estudis Artístics de l'Hospitalet de Llobregat i va treballar com a realitzador a TVE-Catalunya, entre d'altres a "Metrópolis", "Documentos TV", "Dos en Raya", "Pinnic" o "Redes". Autor de la sèrie "Prisma", el seu treball més personal a TVE, va dirigir també, entre d'altres, els documentals "Vivir la utopía" i "Carme Riera: Escenarios para la felicidad", així com el documental final dels Jocs Olímpics de  Barcelona.
Ha estat col·laborador de la revista "Ajoblanco" i ha dirigit i produït diversos curtmetratges, dos dels quals seleccionats als festivals de Berlín i Sant Sebastià. Amb la seva productora, Paradocs, ha rodat documentals a Bali, l'Equador, Mali i Cuba. L'any 2011 va codirigir, fotografiar i editar el premiat documental "En busca del primer europeo".

Carmen Rodríguez, directora
Guionista del premiat documental "Babel 2015" (DTV-Natura, 2000). L'any 2000 va fundar, amb Juan Gamero, la productora Paradocs. És codirectora, coguionista i documentalista dels documentals "Viure a Bali" i "Bali, espíritus y artesanos"; coguionista i documentalista de "Galápagos, viaje a los orígenes", i d'"Ecuador: viaje a la selva amazònica".
Darrerament es dedica al modelatge en 3D. Autora, juntament amb Eduardo M. Conde, de l'animació en 3D del documental "L'ofici de l'artista". El seu darrer treball és el documental "Els Karamazoff", del qual es codirectora, coguionista i operadora de so.

 

 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3