30 anys positius

Tribut als 30 anys de lluita positiva contra la sida de la mà de l'emblemàtic mural "Tots junts podem para la sida" que Keith Haring pinta al Raval de Barcelona el 89, poc abans de morir del VIH.

El 16 de febrer del 1990, Keith Haring, un dels pintors més importants i reconeguts del panorama internacional dels vuitanta, moria de sida a Nova York. L'any anterior, el 1989, Barcelona havia tingut el privilegi de poder-lo veure pintar el seu gran mural "Tots junts podem parar la sida". Per pintar-lo, Haring va triar una de les parets on cada matí es trobaven més xeringues, a la plaça Salvador Seguí, entre el carrer Robadors i el de Sant Pau, al cor del Raval, llavors encara conegut com a barri xino; deia que li recordava els barris marginals de Nova York on havia començat a pintar.

"30 anys positius"és un enregistrament inèdit de la intervenció. A través de la gravació, feta amb una càmera Sony video8, es veu el procés de creació del mural i la íntima i preciosa relació de Haring amb la ciutat i el moment. Alhora, es fa un repàs dels  últims trenta anys de lluita social, científica i artística contra el VIH. Es va teixint, així, una impagable crònica social de la Barcelona preolímpica, de la societat del moment, dels tabús, la droga, el barri xino o l'acidhouse.

El documental vol ser també un homenatge a l'activisme a través de l'art i la generositat de Haring, que creia que l'art és per a tothom. Malgrat la seva mort prematura ara fa 30 anys, la força del seu missatge perdura, més vigent que mai i la seva obra es fa més gran.

 

Festivals
In-Edit Festival Internacional de Cine Documental de Barcelona, 2019

 

Fitxa tècnica
Direcció, guió i producció: Lulu Martorell
Realització: Roger La Puente
Productor executiu TVC: Jordi Ambrós
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Director fotografia: Roger La Puente
Muntatge: Roger La Puente
Director de producció: Lulu Martorell
Música: Judit Farrés i César de Melero
Lingüista: Jordi Mir
Grafisme: Roger Adam
Veu en off: Martí Sales (Keith Haring) i Lulu Martorell (narració)

"30 anys positius" és una producció de La Interferència, amb la col·laboració de TV3, l'ICUB i el MACBA i amb el suport de The Keith Haring Foundation, The Wylie Agency, In-èdit, BCNcheckpoint i Amplify Festival.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3