TOTS ELS PROGRAMES

 • L'odi
  Veure vídeo

  L'odi

  L'odi és una reacció sovint desproporcionada i encegadora que resulta d'una causa externa. D'on prové? Del temor a allò desconegut? Dels prejudicis? Els grecs van oposar a la violència mètodes substitutoris com el diàleg de la raó o les olimpíades. Lluitem o xerrem? Amb la participació dels filòsofs Miguel Morey i Sami Naïr, l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol, la professora de comunicació Ingrid Guardiola i l'aportació artística de Pierre Marquès.

 • Els diners
  Veure vídeo

  Els diners

  Què és la realitat sinó un munt d'etiquetes amb preus? Tot és susceptible de ser tractat per la filosofia: inclús els diners. Aquesta forma de riquesa que es pot acumular il·limitadament perquè no es malmet. Un element indestriable de la nostra vida en tots els seus àmbits. Amb la participació dels filòsofs Xavier Rubert de Ventós, Marina Garcés, Oriol Ponsatí-Morlà, Gilles Lipovetsky i el professor d'Esade Àngel Castiñeira.

 • L'humor
  Veure vídeo

  L'humor

  L'humor és la lletra minúscula de la filosofia. Fins i tot el pensament més seriós i elevat conté el reconeixement de que l'humor és l'essència de la vida. L'acudit, la ironia, van dirigits a la intel·ligència. L'humor fa forts els dèbils. Amb el filòsof i poeta Oriol Ponsatí-Morlà , l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol Cruells, l'escriptor Javier Pérez Andújar i l'actriu Laia Marull.

 • L'èxit i el fracàs
  Veure vídeo

  L'èxit i el fracàs

  Èxit i fracàs sovint estan immersos en la mateixa acció. Hem de témer més l'un o l'altre? Si actualment un fantasma recorre Europa és el del fracàs col·lectiu. I a nivell personal, ens podem plantejar el fracàs com una experiència d'aprenentatge. Amb la participació del filòsof Ramon Alcoberro, l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol, el filòsof i politòleg Sami Naïr, la professora de comunicació Ingrid Guardiola i el professor de Ciències Socials d'Esade Àngel Castiñeira.

 • El cos
  Veure vídeo

  El cos

  La filosofia ha estat, en gran part de la seva història, una gran rebel·lió del cos contra el cos. Actualment, vivim una època en què és fàcil creure que podem tenir el cos que vulguem. Pensem amb el cos que tenim o des del cos que som? Amb la participació dels filòsofs Xavier Rubert de Ventós, Gilles Lipovetsky, Miguel Morey Marina Garcés, la professora i traductora Joana Masó i la radiòloga Maica Sebastià.

 • La bellesa
  Veure vídeo

  La bellesa

  El poeta Josef Brodsky va dir que la bellesa és el lloc on l'ull descansa. Però la bellesa és relativa, subjectiva, condicionada per l'educació i l'àmbit cultural. ¿Les coses ens agraden perquè són belles o són belles perquè ens agraden? Amb la participació dels professors i assagistes Antoni Marí i Victoria Cirlot, la cineasta Agnès Varda, el politòleg Sami Naïr i la violinista i escriptora Léonor de Récondo.

 • El temps
  Veure vídeo

  El temps

  Sant Agustí va dir que sabia què era el temps si no havia d'explicar-ho. Hi ha el temps íntim de la història personal i el temps de la història col·lectiva; el temps com una amenaça i els èxtasis del temps detingut, que s'assembla a l'eternitat. Sense oblidar la música i el cinema, arts fets de temps. Amb la participació dels filòsofs Agnes Heller, Amador Vega i Fina Birulés, la crítica de cinema Mercè Coll i la violinista i escriptora Léonor de Récondo.

 • L'atzar
  Veure vídeo

  L'atzar

  L'atzar és un fenomen ingovernable amb el qual estem obligats a conviure. Podem intentar controlar-lo amb l'estadística i explicar-lo amb la poesia. Una vida sense atzar és una vida sense creativitat. Visquem amb ell, tractem-nos-hi bé. Amb la participació dels filòsofs Gregorio Luri, Xavier Rubert de Ventós i Julia Manzano, el matemàtic Pelegrí Viader i el poeta i assagista Antoni Marí.

 • La por
  Veure vídeo

  La por

  La por és una emoció arrelada al cos que condiciona els nostres pensaments i les nostres accions. Com a individus i com a col·lectivitat. Hi ha pors que han canviat al llarg del temps i pors immutables que constitueixen la condició humana. ¿Què es pot fer amb les pors? ¿Com pensar-les? Amb la participació de les filòsofes Agnes Heller i Julia Manzano, el poeta i assagista Antoni Marí i l'antropòleg i narrador Adrià Pujol Cruells.

 • La intimitat
  Veure vídeo

  La intimitat

  Wittgenstein va dir que era una sort tenir-se a si mateix i poder refugiar-s'hi. Però aquesta experiència de la intimitat i la soledat ha esdevingut cada cop més difícil en un món hiperconnectat on deixem rastres de la nostra identitat fins i tot en les accions més banals. Amb la participació dels filòsofs Fréderic Gros, Fina Birulés i Gregorio Luri, l'assagista Victoria Cirlot i el farmacòleg Joan-Ramon Laporte

 • El viatge
  Veure vídeo

  El viatge

  Per algunes persones, l'horitzó representa un refugi; per d'altres, una incitació a anar més enllà. Hi ha viatges que transformen l'individu i formes de viatjar que l'alienen. Viatges de plaer i viatges condicionats per la necessitat de sobreviure. Amb la participació dels filòsofs Gregorio Luri, Frédéric Gros, Marina Garcés i el sociòleg John Urry.

 • FER-SE PREGUNTES
  Veure vídeo

  FER-SE PREGUNTES

  Amb la participació de Gregorio Luri (doctor en Filosofia), Amador Vega (professor d'Estètica i Religió de la Universitat Pompeu Fabra), Marina Garcés (professora de Filosofia de la Universitat de Saragossa), Ramon Alcoberro (doctor en Filosofia), Fina Birulés (professora de Filosofia a la Universitat de Barcelona), Victoria Cirlot (professora de Literatura Medieval de la Universitat Pompeu Fabra), Emília Olivé (doctora en Filosofia) i Xavier Rubert de Ventós (catedràtic d'Estètica a la Facultat d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya i escriptor).

 • La melancolia
  Veure vídeo

  La melancolia

  Amb la participació de Benet Casablancas (compositor i musicòleg), Jordi Obiols (psiquiatre i catedràtic de Psicologia Clínica de la Universitat Autònoma de Barcelona), Emília Olivé (doctora en Filosofia) i Félix de Azúa (doctor en Filosofia i escriptor).

 • LA VERITAT
  Veure vídeo

  LA VERITAT

  Amb la participació de Xavier Rubert de Ventós, catedràtic d'Estètica a la Facultat d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya i escriptor; Emília Olivé, doctora en Filosofia; Enrique Vila-Matas, escriptor; Miguel Ángel Aguilar, periodista, i Juan Tamariz, mag.

 • La justícia
  Veure vídeo

  La justícia

  Amb la participació de Marina Garcés (professora de Filosofia de la Universitat de Saragossa), Roser Bach (magistrada i directora de l'Escola Judicial), José María Mena (exfiscal en cap del TSJ de Catalunya) i Andreu Jaume (editor).