Joan Agut, escriptor

Joan Agut a Alexandria: "Sóc un jove escriptor de més de 60 anys."

Joan Agut ha viscut sempre relacionat amb la literatura, primer com a lector voraç, després com a director editorial i a partir dels 63 anys com a escriptor. El seu primer llibre, publicat el 1995, va ser un recull de contes titulat "El dia que es va cremar el Liceu" i el 2000 va quedar finalista del Premi Sant Jordi amb "Gombó i Míster Belvedere".
"Rosa de foc" és l'ultima novel·la que ha publicat i la que l'ha dut a "Alexandria". Es tracta d'una història situada a Barcelona, on un jove de família benestant va descobrint la història de la seva família i l'origen del seu problema mental a causa de la mort del seus pares i les seves germanes en l'enfonsament del "Titanic". Així mateix relata un temps convuls --el de la Barcelona dels anys 20-, durant el qual el seu avi i un germanastre militen en bàndols contraris.
En aquesta novel·la és fàcil comprovar perquè Agut diu que "quan em plantejo un personatge, m'agrada saber qui era el seu avi", de la mateixa manera que durant la conversa amb Màrius Serra explica com es documenta per donar versemblança a les històries. Agut també explica la seva gran passió per la lectura des de sempre i què el va impulsar a marxar a París quan tenia 25 anys.
Completen aquesta edició del programa l'escriptor xilè Jorge Edwards, que acaba de publicar "El inútil de la família", una novel·la en què explica la història del seu peculiar oncle Joaquín, també escriptor, i Xavier Montanyà, periodista guanyador del Premi Octavi Pellissa 2002 amb el llibre "Pirates de la llibertat". Es tracta de la història del segrest del transatlàntic portuguès "Santa Maria", que l'any 1961 va dur a terme el DRIL, amb la intenció de recordar al món l'existència de les dues últimes dictadures feixistes d'Europa: la de Salazar i la de Franco.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3