Zona de descàrregues

Baixar música i pel·lícules d'internet sense pagar és delicte? Les descàrregues gratuïtes, beneficien o perjudiquen els artistes? El Ministeri de Cultura tancarà pàgines d'enllaços d'Internet? Se'n perseguirà els usuaris?Diàriament, a tot el món, milions de persones es baixen gratuïtament pel·lícules i música d'internet. Pels usuaris es tracta d'una manera de compartir entre particulars sense ànim de lucre; però, per la indústria cultural, es tracta d'un robatori que provoca enormes pèrdues econòmiques i destrucció de llocs de treball.

Fins ara, a Espanya, els intents de la indústria per acabar per via judicial amb les pàgines que faciliten les descàrregues no han tingut gaire èxit: majoritàriament, els jutges han considerat que baixar pel·lícules o música d'internet no és cap delicte. Per això, el govern ha ideat un altra fórmula. A través de la llei d'economia sostenible es pretén acabar amb aquestes pàgines a través d'una ordre administrativa dictada per una comissió del Ministeri de Cultura. Fins ara, la llei només preveia tancar pàgines per via administrativa en els casos de terrorisme, perill per a la salut pública o pornografia infantil. De moment, no es plantegen mesures directes contra els usuaris.

L'aprovació d'aquesta norma, coneguda a la xarxa com a llei Sinde, ha motivat una onada de protestes entre els internautes, amb múltiples iniciatives dins i fora d'internet. Els internautes consideren que aquesta mesura trenca amb la neutralitat de la xarxa, una de les premisses bàsiques d'internet, i que constitueix un perillós precedent per limitar la llibertat a la xarxa.

Però no tots els artistes estan a favor de limitar les descàrregues gratuïtes: de fet hi ha grups de música i fins i tot discogràfiques que han optat per deixar baixar les seves obres lliurement, perquè consideren que són una bona fórmula de promoció o que beneficia les seves vendes.

El programa "30 Minuts" s'interna en el món de les descàrregues d'internet i ho analitza amb tots els seus protagonistes.

En el reportatge participen, entre altres, el grup Els Amics de les Arts; el còmic Leo Bassi; els presidents de les divisions espanyoles de Sony, Carlos López, Universal Fabrice Benoît, i EMI, Simone Bosé; els representants de les associacions que lluiten contra les descàrregues, Promusicae, Antonio Guisasola, FAP, José Manuel Tourné, Coalició de creadors, Joan Navarro i coneguts internautes com Simona Levi, Enrique Dans, David Bravo, Javier de la Cueva, Carlos Sánchez Almeida o Pablo Soto.


Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3