Viure en una gàbia

Viure en una gàbia

A Hong Kong, prop de dues-centes mil persones viuen en autèntiques gàbies. El sistema econòmic no els deixa cap més opció.

A Hong Kong, prop de dues-centes mil persones viuen en autèntiques gàbies. El sistema econòmic no els deixa cap més opció.

Hong Kong, la regió xinesa que disposa d'un règim econòmic i polític singular des que va deixar de ser colònia britànica, ha esdevingut un pol d'atracció per a la resta del país. Molts xinesos opten per anar-hi a viure, a pesar de les dificultats, a l'espera de poder tenir una vida millor de la que podrien aconseguir a les seves regions de procedència. Però, sovint, el preu de la seva elecció és molt car.  L'espai limitat i el model de creixement econòmic de l'antiga colònia generen unes situacions i unes condicions de vida inaudites per a molts habitants. Desenes de milers de persones es veuen obligades a viure en autèntics nínxols per no haver-se de quedar a la intempèrie.
 
A pesar que oficialment és il·legal, molts propietaris subdivideixen els seus apartaments en minúscules gàbies, on només hi cap el cos del llogater, a qui cobren un preu exorbitant. Segons una associació local, més de 170.000 persones malviuen en aquestes condicions, una xifra que es multiplica mes a mes.
 
Els inquilins d'aquestes gàbies solen ser homes i dones grans que han vingut de la Xina continental confiant a poder viure millor els últims anys de la seva vida, però també jubilats amb molt pocs ingressos i famílies que estan a l'espera d'aconseguir un lloguer social.

L'equip de reporters de "Viure en una gàbia" facilita una càmera a una col·laboradora xinesa que lloga un d'aquests espais minúsculs per mostrar-nos com hi malviuen els inquilins. El resultat és esfereïdor.

"Viure en una gàbia" no deixa de ser una metàfora dels nostres temps, en un país, la Xina, capaç de permetre tota mena de violacions dels drets humans en la seva recerca d'un creixement que l'ha de portar a ser la primera potència econòmica del planeta. Fins a quins límits pot arribar un model econòmic i social que converteix la ciutat en una selva on s'imposa l'individualisme més ferotge? "Viure en una gàbia" ens mostra un d'aquests límits.
Informació d'interèsDisponible fins al 03/03/2014 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3