Una vacuna pionera

Un equip científic català, dirigit pel microbiòleg Pere-Joan Cardona, desenvolupa una vacuna contra la tuberculosi, la primera en 90 anys.

Un equip científic català, dirigit pel microbiòleg Pere-Joan Cardona, desenvolupa una vacuna contra la tuberculosi, la primera en 90 anys.

En els pròxims mesos, a Sud-àfrica se seleccionaran els últims malalts per als assajos clínics necessaris per posar al mercat la vacuna Ruti, una vacuna contra la tuberculosi que es desenvolupa a l'Hospital de Can Ruti de Badalona. Si tot va bé, es comercialitzarà el 2015. Serà la primera vacuna contra la tuberculosi en 90 anys.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa provocada pel bacil de Koch que afecta cada any 10 milions de persones a tot el món i que en mata prop de 2 milions. No obstant això, la tuberculosi està considerada per l'OMS com una malaltia oblidada, a la qual no s'ha dedicat en les últimes dècades l'atenció que reclama la seva incidència. El tractament actual contra la tuberculosi és exactament el mateix de fa mig segle, quan es va descobrir l'antibiòtic específic que ataca el bacil, l'isoniazida. Un tractament que s'ha d'administrar durant 6 mesos per assegurar-ne l'èxit. La vacuna, d'eficàcia moderada, que encara es dóna en alguns països, es va desenvolupar el 1921.

Enmig d'aquest panorama, fa 10 anys, el microbiòleg Pere-Joan Cardona comença a investigar a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti, a partir d'una teoria elaborada per ell mateix: la hipòtesi dinàmica que, en termes generals, propugna que el malalt de tuberculosi es reinfecta contínuament a partir dels bacils que el mateix organisme intenta fer fora.

La investigació del Dr. Cardona ha donat lloc, en poc més d'una dècada, a la invenció, patent i fabricació de la vacuna Ruti, una vacuna terapèutica capaç de simplificar i reduir el llarg i costós tractament de la tuberculosi.

En col·laboració amb la seva dona, Isabel Amat, química de formació, i del mecenatge d'un exdirectiu de la indústria farmacèutica, Josep Martínez, es crea l'any 2000 Archivel Farma, un petit però eficaç laboratori on s'han fet les investigacions que han portat a la vacuna Ruti.

En l'actualitat, la Ruti és la vacuna més avançada de les set que s'investiguen a tot el món. La fase 2 dels assajos clínics s'ha conclòs amb èxit i aviat començarà la fase 3, la decisiva, a Sud-àfrica, on s'administrarà la vacuna a persones infectades de tuberculosi.

La comunitat científica en general, i especialment aquells que es dediquen a l'estudi i control de la tuberculosi, esperen amb expectació el moment que la vacuna Ruti es pugui comercialitzar i es converteixi en un tractament decisiu en la lluita contra la malaltia.

Un equip del programa ha entrat als laboratoris de contenció biològica d'Archivel, a Badalona, per seguir el procés de fabricació de la vacuna Ruti; ha acompanyat el Dr. Cardona i el seu equip a Sud-àfrica, on s'han avaluat les instal·lacions per fer els assajos clínics definitius; ha seguit el metge també a Washington, on una fundació americana pot estar interessada a patrocinar la vacuna Ruti al tercer món. El reportatge ofereix un viatge emocionant a través de la lluita d'un investigador català per aconseguir que milions de persones infectades de tuberculosi trobin un tractament eficaç gràcies a una vacuna pionera, la Ruti.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3