Un rebut amb poca llum

Un rebut amb poca llum

És inevitable que l'electricitat continuï pujant? A què es destinen els diners que paguem en la factura? Per què el rebut de la llum és tan difícil d'entendre?

És inevitable que l'electricitat continuï pujant? A què es destinen els diners que paguem en la factura? Per què el rebut de la llum és tan difícil d'entendre?

En l'última dècada, el rebut de la llum a Espanya ha pujat més del 80 %, i ja és dels més cars d'Europa. Una situació que s'està tornant insostenible per a molts particulars i per a la supervivència de moltes empreses. El preus no s'han abaratit tot i que el sector elèctric es va obrir legalment a la competència fa deu anys. En part, perquè els successius governs han anat compensant les inversions de les grans companyies amb ajudes que s'han incorporat als costos del sistema elèctric.

"30 minuts" ha volgut descobrir què s'amaga darrere la factura elèctrica fent llum sobre un sector no gaire transparent. En el reportatge s'explica que, de cada euro que es paga en el rebut, només 30 cèntims són per fer electricitat; la resta es destinen als diferents peatges, subvencions i primes que es paguen. Uns diners que es destinen, per exemple, a compensar les centrals que estan aturades perquè ha baixat la demanda d'electricitat. O a pagar l'extrapeninsularitat, és a dir, el que costa de més generar electricitat a les Canàries, Ceuta i Melilla, on es fan servir sistemes obsolets. També a incentivar la implantació d'energies renovables.

I tot això passa en un moment en què sobra capacitat per fer electricitat, però aquí no s'aplica la llei que diu que quan hi ha més oferta baixen els preus. Una de les raons cal buscar-la en la subhasta de l'electricitat, on es troben els que fan el corrent i els que el compren per vendre'l al consumidor després. Allà es fa servir un mètode que fa que sempre s'acabi pagant el preu que marca la tecnologia més cara.

El reportatge es fa ressò de l'alt nombre d'expolítics que arriben als consells d'administració de les grans companyies elèctriques després de deixar el govern espanyol.
També ha recollit el testimoni d'un enginyer que fa divuit anys que denuncia irregularitats en el rebut de la llum. Com, per exemple, que no es revisi el funcionament dels comptadors, tot i que un estudi de l'Organització de Consumidors assegura que el 80 % marca que gastem de més.

"30 minuts" ha volgut entrevistar algun representant del Ministeri d'Indústria i Energia, però no ha estat possible. Tampoc hi ha volgut participar la primera i segona empresa elèctrica, Endesa i Iberdrola. En el reportatge es podrà sentir la veu d'economistes, experts en energies renovables, i representants del sector elèctric.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3