Trenta segons per a un destí

La publicitat política està en constant evolució. Els espots electorals adopten formats nous i exploren diferents llenguatges, tant aquí com a la resta del món. Cada vegada més curts, però cada vegada més sofisticats, esdevenen peces clau de qualsevol batalla electoral.

Equips de publicitaris, pressupostos importants, es posen al servei de 30 segons televisius que poden - o no- canviar el destí d'un candidat o candidata.

Els Estats Units marquen el camí en molts aspectes, però a Europa es resisteixen certes fórmules particularment agressives contra els adversaris.

El reportatge fa un repàs ampli de quina ha estat l'evolució recent dels espots electorals. Es poden veure espots de nombrosos països a partir dels quals es poden establir diferencies, però també similituds. L'América Llatina, per exemple, personalitza molt més els seus espots, el candidat és omnipresent, utilitzant un llenguatge dur. A l'Europa Occidental, en canvi, sovintegen cada vegada més les històries i les ficcions; el candidat o la candidata no apareix, però, a través de la narració, es vol arribar, per una via més directa i creïble, a la sensibilitat de l'elector.

Aquest mostrari permet descobrir algunes sorpreses: els espots trasplantables. És a dir, un mateix espot s'utilitza a dos països tan diferents com, per exemple, Grècia i Àustria.

Els espots electorals no responen tots a criteris homologats per les agències de publicitat i pels codis habituals de la comunicació política. Partits extraparlamentaris, marginals o antisistema editen també els seus espots, que fan conèixer no necessàriament a través de la televisió, sinó a través d'internet. Seguir vies poc comunes no és incompatible amb el fet de crear veritables fenòmens de popularitat.

Els comentaris d'especialistes en comunicació política, com Arantxa Capdevila, de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Gifreu, de la UPF, del publicitari Joan Campmany i de l'assessor en comunicació Ferran Ramon-Cortés, ajuden a analitzar i comprendre els recursos audiovisulas utilitzats.

Aquest reportatge s'ha elaborat, essencialment, a partir del material recollit per a una exposició que s'acaba d'inaugurar al Palau de la Virreina de Barcelona: "Espots electorals: l'espectacle de la democràcia."
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3