Tor, la muntanya maleïda

Reportatge que explica la història de la muntanya de Tor, una de les finques privades més grans de Catalunya, i els fets que l'han convertit en una llegenda negra. La muntanya de Tor es troba en ple cor dels Pirineus, a la comarca del Pallars Sobirà, situada en un lloc estratègic, just al costat d'Andorra. És un espai molt propici per fer-hi contraban i és ideal per fer-hi el complex turístic d'hivern mes gran dels Pirineus. La lluita per la propietat de la muntanya ha causat 3 morts, 14 anys de plets i odis irreconciliables entre els veïns del poble. A més d'entrevistar els principals protagonistes, l'equip del programa, després de tres mesos d'investigació, aporta dades noves sobre la mort de l'últim propietari de la muntanya, el veí de Tor Josep Montané Baró, assassinat al juliol del 1995.

El reportatge sobre el poble de Tor es va emetre el 1997. Situat en ple cor del Pirineu, a la comarca del Pallars Sobirà, a 1.700 metres d'altitud, durant sis mesos no hi viu pràcticament ningú. No té llum, ni aigua corrent, ni telèfon. A l'hivern, només s'hi pot arribar amb moto de neu. Tor encara no havia superat l'aïllament geogràfic; però, en canvi, s'havia convertit en un dels pobles més famosos de Catalunya.

Els veïns del poble fa anys que es barallen per la propietat de la muntanya, una de les finques privades més grans de Catalunya. Algunes d'aquestes baralles han acabat a garrotades i als tribunals. A més, la zona va despertar l'interés d'empresaris i especuladors que van veure Tor com el lloc ideal per fer-hi un complex turístic d'hivern. El resultat d'aquesta lluita són tres persones mortes, molts anys de plets i odis irreconciliables entre veïns.

L'equip de "30 Minuts" va reconstruir els fets que van convertir la història d'aquest poble en una autèntica llegenda negra del Pirineu, des que les 13 famílies que hi vivien fa cent anys van decidir constituir-se en societat de copropietaris de la muntanya fins a l'arribada d'inversors que, amb la promesa de molts diners, van trencar la fràgil convivència del poble. A més, el reportatge, després de tres mesos d'investigació, aportava noves dades sobre la mort de l'últim propietari de la muntanya i veí de Tor, Josep Montané Baró, asssassinat el juliol del 1995.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3