Suïcidi, la mort evitable

Suïcidi, la mort evitable

Contingut per majors de 13 anys

544 persones es van suïcidar el 2013 a Catalunya, exactament el doble de les morts per accidents de trànsit. Però la xifra de suïcidis no rep ni molt menys la mateixa divulgació, i encara menys campanyes de prevenció.

544 persones es van suïcidar el 2013 a Catalunya, exactament el doble de les morts per accidents de trànsit. Però la xifra de suïcidis no rep ni molt menys la mateixa divulgació, i encara menys campanyes de prevenció. Els metges especialistes en salut mental fa anys que alerten que cal trencar el tabú que envolta el suïcidi. "No per deixar de parlar-ne la gent es deixarà de suïcidar", afirma en el reportatge la infermera de salut mental de l'Hospital de Vic Judit Pons. Aquest és l'objectiu del "30 minuts" de diumenge 29 de març, "Suïcidi, la mort evitable": posar sobre la taula un tema silenciat pels mitjans per la por a l'"efecte imitació" i amagat pels familiars, pel sentiment de culpa i l'estigma social que genera. Gràcies al testimoni sincer dels que han intentat suïcidar-se, l'espectador podrà entendre què li passa pel cap a una persona que es planteja treure's la vida. El més important, però, és que el suïcidi sovint es pot prevenir. Ho demostren els plans de prevenció engegats a Barcelona, a la dreta de l'Eixample, a Sabadell i a Vic.
 
A través de quatre històries personals, el reportatge analitza, per una banda, l'impacte devastador que el suïcidi té en els familiars. Coneixerem l'Olga, el marit de la qual, després de divuit anys de matrimoni, es va suïcidar sense cap avís previ. Ella encara busca una nota de comiat.
Per altra banda, "30 minuts" també dóna veu a les persones que han intentat suïcidar-se. Aquests testimonis reflexionen sobre els motius que els van empènyer a prendre la decisió, però també expliquen què els ha ajudat a tirar endavant. Anna Casals, tres anys després que el seu marit va morir-se d'un càncer i negar-se a fer el dol, de forma impulsiva va intentar suïcidar-se. Un cas diferent és el d'Estefania Trenchs, diagnosticada de trastorn bipolar, que en una fase baixa de la malaltia també va voler posar fi a la seva vida. Finalment, coneixerem Jaume Valentí, un home gran amb una metàstasi avançada que principalment se sent sol, una combinació de factors que empeny molts homes grans a fer un intent que en molts casos els surt "bé".
Amb aquest "30 minuts", l'espectador es podrà endinsar de manera excepcional en les motivacions que en un moment donat desencadenen l'impuls suïcida. També descobrirà com tots els testimonis coincideixen que l'única sortida que se'ls va acudir per liquidar el dolor d'aquell moment va ser el suïcidi. "No és que vulguin morir; no volen patir", resumeix el cap de psiquiatria d'Osona Salut Mental, Francesc Arrufat, que centra la prevenció del suïcidi en la lluita contra la depressió, la malaltia mental que s'associa al 90% dels suïcidis.
Finalment, l'espectador també podrà assistir a un document excepcional: una autòpsia psicològica. A Osona, l'any passat, es van suïcidar onze persones. Vuit d'elles no havien anat al metge i són casos que s'han "escapat" del Sistema de Salut. Per esbrinar els motius d'aquests suïcidis que no van "avisar", des de fa dos anys un psicòleg de la Universitat de Vic entrevista familiars i amics per intentar trobar els motius amagats d'aquests suïcidis, amb l'objectiu de descobrir factors desconeguts i prevenir-los.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3