Sota el setge

Contingut per majors de 13 anys

Síria viu hores dramàtiques. Amb el material filmat pel fotògraf català Ricard Garcia Vilanova, anem a una de les ciutat que pateix el setge de l'exèrcit: Al Qusayr.

Síria viu hores dramàtiques. Amb el material filmat pel fotògraf català Ricard Garcia Vilanova, anem a una de les ciutat que pateix el setge de l'exèrcit: Al Qusayr.

Homs, Alep, Idlib, Al Qusayr, Damasc...noms de ciutats sirianes que ens remeten no ja a les protestes contra el règim de Bashar Al Assad sino a una guerra civil oberta entre les forces de l'Exèrcit i els combatents de l'Exèrcit Lliure de Síria. 21 mesos després de les primeres manifestacions en demanda de més democràcia i justícia, en l'estela de les revolucions àrabs, Síria protagonitza un conflicte sagnant que ja s'ha cobrat la vida d'almenys 35.000 persones i que ha causat la fugida interior i cap a altres països de més de 1.500.000 persones.


El fotoperiodista i càmera català Ricard Garcia Vilanova, que habitualment publica les seves instantànies als principals mitjans de comunicació internacionals, fa un any que segueix sobre el terreny el conflicte sirià. Acabat de tornar del brutal setge de la ciutat d'Alep, on ha treballat per a la CNN nord-americana, firma el reportatge "Sota el setge", un relat d'urgència sobre la crítica situació que viu una altra ciutat assetjada per l'exèrcit, Al-Qusayr, que, segons les últimes informacions, està a punt de caure en mans dels militars. Es tracta d'un document filmat per Ricard Garcia Vilanova en circumstàncies molt difícils, en què la presència amenaçadora dels soldats no la pot captar la càmera, però és absolutament omnipresent.

Una part d'Al-Qusayr està ocupada per l'exèrcit d'Al-Assad. No s'hi pot anar. Des d'allà, els militars bombardegen la part de la ciutat que no controlen: és la zona que protagonitza "Sota el setge". Abans de la guerra, aquesta localitat tenia uns 50.000 habitants. Es calcula que ara només hi malviuen unes 10.000 persones. La majoria dels que han fugit se'n van cap a la frontera libanesa, la que hi ha més a prop.

Som testimonis de les enormes dificultats amb què treballen metges i infermers residents abans del conflicte a l'hospital central de la ciutat, avui ocupat per l'exèrcit, i ara destinats per voluntat pròpia en un precari centre hospitalari de campanya clandestí que atén com pot les víctimes dels bombardejos dels militars.

Assistim al paisatge de destrucció de la ciutat i al degoteig d'enterraments de les víctimes civils en cementiris improvisats . Fonts locals calculen que més de 400 veïns han perdut la vida pels bombardejos de l'exèrcit des de l'esclat de les hostilitats armades a la ciutat, ara fa més de vuit mesos. Som també testimonis de la fràgil defensa de la ciutat a càrrec de l'Exèrcit Lliure de Síria.

Al-Qusayr disposa, no se sap fins quan, d'un sol cordó umbilical que li assegura una precària supervivència: una ruta que varia dia a dia, assetjada pels soldats, i que porta cap a la frontera libanesa. A través d'aquesta ruta arriben a la ciutat, amb comptagotes, aliments, medecines, armes i milicians rebels. I és també per on s'evacuen els ferits més greus.

"Sota el setge" vol ser un testimoni d'urgència sobre la realitat que pateixen --amb exemples fins i tot molt més dramàtics-- molts pobles i ciutats de Síria.


Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3