Sobreviure a la N-II

A la carretera Nacional-II, al seu pas per les comarques gironines, hi moren una mitjana de dinou persones a l'any en accidents.

A la carretera Nacional-II, al seu pas per les comarques gironines, hi moren una mitjana de dinou persones a l'any en accidents.

Fa disset anys que el Ministeri de Foment va aprovar desdoblar la Nacional II al seu pas per les comarques gironines. Només vuit dels cent quilòmetres estan fets i hi ha trenta quilòmetres d'obra començada i aturada "sine die". El paisatge ha quedat trinxat, pitjor de com estava abans d'iniciar l'obra.

La crisi ha empitjorat encara més la situació, ja que molts camions de transport de mercaderies internacionals que transitaven per l'autopista ara passen per la nacional per estalviar. Això fa augmentar l'índex de sinistralitat i empitjora la conducció en aquesta via.

L'existència de l'autopista AP-7, que va gairebé en paral·lel a la nacional, tampoc ha afavorit el desdoblament. El govern espanyol ha considerat la via de pagament com una alternativa a les necessitats del territori. A més, si construeix una autovia gratuïta al costat de l'autopista, es trasvasarà bona part del trànsit cap a la nacional i l'Estat haurà de compensar a la concessionària econòmicament.

I entremig, els expropiats. Els propietaris no han cobrat per uns terrenys que se'ls van expropiar per unes obres urgents i ara veuen com la urgència s'ha quedat pel camí. Fins i tot hi ha alguns terrenys que han estat fets malbé per les obres i que, amb el nou projecte de Foment, queden fora del desdoblament.

Els compromisos polítics no es corresponen amb els fets. I la gent del territori n'està tipa. Des de diferents sectors de la societat s'ha reclamat desencallar un problema que, per sobre de tot, és de seguretat viària.

Cada vegada que hi ha un nou mort o un accident la indignació augmenta. Es convoquen manifestacions de protesta, s'exigeix la dimissió dels responsables de Foment, i l'última via que s'està estudiant és la denúncia penal al ministeri per no fer res per evitar que hi hagi més morts.

Usuaris de l'N-II, familiars de víctimes mortals o advocats que representen afectats per accidents, entre molts altres, ens donen el testimoni del perill que representa aquesta carretera. Els únics que no han volgut participar en el reportatge són els màxims responsables de posar fi al problema: el Ministeri de Foment

De moment, la llista negra suma 208 morts i 465 ferits greus des que es va aprovar fer l'autovia el 2001.

Mentre s'espera que s'arregli la carretera, van augmentant els accidents mortals.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3