Silenci... Es roda?

La indústria cinematogràfica catalana i espanyola viu el pitjor moment de la seva història. L'any 2010 es van fer prop de 100 pel·lícules a Catalunya. Aquest any, amb sort se n'arribaran a fer 10.

Durant el primer trimestre de l'any es va estrenar la pel·lícula Los últimos días, dirigida pel tàndem format pels directors emergents Àlex i David Pastor. Era l'única estrena de la temporada i el títol semblava la profecia del que passaria dos mesos després al cinema on es va fer l'estrena: el cinema Urgell de Barcelona va tancar les portes a finals de maig.

La indústria cinematogràfica catalana i l'espanyola viuen el pitjor moment de la seva història. L'any 2010 es van fer prop de 100 pel·lícules a Catalunya. Aquest any amb sort se n'arribaran a fer 10.

Governat i regulat per tres ministeris: Hisenda, Indústria i Cultura, el cinema ha acusat el cop de la crisi per partida triple: l'ofec pressupostari de les institucions; la caiguda de la taquilla per un IVA exagerat i per una natural desafecció al cinema; la multiplicitat de pantalles i formats per on accedir al cinema, i, en últim lloc, però no menys important, la pirateria, en què Espanya lidera la Unió Europea.

En el reportatge Silenci... es roda? hem seguit l'evolució de diversos projectes cinematogràfics en diferents momentsde la producció: Per una banda, L'Endemà, un documental cinematogràfic dirigit per la veterana Isona Passola, que, a més, ara és la presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català. Per l'altra, Murieron por encima de sus posibilidades, dirigida i produïda pel jove director gironí Isaki Lacuesta.

Per les característiques del projecte, Isona Passola ha triat com a base de fiançament el "crowdfunding", un sistema de micromecenatge a través de la xarxa en què el mecenes pot aportar des de 5 fins a 5.000 euros al projecte. Gràcies al "crowdfunding" ha aconseguit més de la meitat del pressupost del projecte que puja a 600.000 euros, confia que la resta arribarà a través de finançament privat.

Isaki Lacuesta ha cooperativitzat la produccióMurieron por encima de sus posibilidades: cada membre de l'equip que aporta la seva feina, tant tècnics com actors, té un percentatge del resultat final de la pel·lícula. Mentrestant, busca socis coproductors i altres avantatges fiscals a Canàries, on té previst fer una part del rodatge.

Responsables de TV3 i de la institució que agrupa els productors audiovisuals catalans, PROA, així com el conseller de cultura, Ferran Mascarell, ens endinsen en el complex món del finançament del cinema català.

Directors, productors i actors novells i veterans es donen la paraula per explicar la singularitat d'aquest art que és també una indústria posant l'èmfasi en la falta d'empatia que han generat davant la societat, que critica les subvencions que es donen al cinema i no les que es donen a altres sectors de l'economia.

De la mà de dos joves directors debutants, Jesús Monllaó, director de Fill de Caín i Alejandro Marzoa, director de Somos gente honrada, anem al Festival de Cinema de Màlaga; allà s'enfrontaran, per primer cop, a la crítica i al jurat i reivindicaran la importància de continuar explicar històries per sobre de la crisi i contra ella.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3