S'ha acabat la festa

Darrere la polèmica de casos recents com el de l'Ajuntament de Vic, el d'Ascó o el "cas Pretòria", hi ha un element en comú, el del finançament municipal, un tema polèmic des dels inicis de la democràcia. Un equip del "30 Minuts" ha accedit a les interioritats d'alguns ajuntaments catalans, molts d'ells greument afectats per la crisi.

Darrere la polèmica de casos recents com el de l'Ajuntament de Vic, el d'Ascó o el "cas Pretòria", hi ha un element en comú, el del finançament municipal, un tema polèmic des dels inicis de la democràcia. Un equip del "30 Minuts" ha accedit a les interioritats d'alguns ajuntaments catalans, molts d'ells greument afectats per la crisi. Roda de Barà, al Tarragonès, fa un any que no paga els proveïdors i volia presentar un ERO per reduir la plantilla. Pinós al Solsonès gairebé no té diners per arreglar els seus camins, però administra un municipi més gran que la ciutat de Barcelona. Hostalets de Pierola, a l'Anoia, si no fos perquè té abocador més gran de Catalunya, no podria oferir ni la meitat dels serveis que ofereix.

Animats pels anys de vaques grasses de la bombolla immobiliària, molts ajuntaments han estirat més el braç que la màniga i han nodrit les arques municipals amb ingressos extraordinaris com les llicències d'obres i plusvàlues, pensant-se que la pluja de diners no acabaria mai. Això els ha premès assumir despeses com piscines cobertes, llars d'infants, llibres escolars o camps de gespa artificial. Però ara els ingressos han caigut en picat i no els quadren els números.

Els ajuntaments diuen que són la primera porta on truca el ciutadà, que han de respondre a les seves demandes i que això els ha portat a assumir competències impròpies que ara han de continuar pagant. Per a molts experts, els problemes se'ls han buscat els mateixos municipis i ells se'ls hauran de resoldre, retallant els serveis, revisant el cadastre i explicant-ho als ciutadans. Però, a un any i mig de les eleccions, pocs alcaldes estan disposats a pujades dràstiques dels impostos municipals.

"S'ha acabat la festa" és un reportatge que radiografia la crisi econòmica per la qual estant passant molts municipis catalans i que, segons els economistes, durant el 2010 i el 2011 encara s'agreujarà més.Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3