Sabem acollir?

Sabem acollir?

Persones carregades de maletes voltant per Barcelona. No són turistes. Acaben d'arribar, han dormit al carrer o en una pensió d'emergència social. La primera parada és l'Oficina d'Estrangeria, on demanen protecció internacional.

Són sol·licitants d'asil, però estan lluny de la imatge del refugiat sirià que hi ha en l'imaginari col·lectiu. Han arribat amb avió. Són majoritàriament veneçolans que fugen de la crisi humanitària, també colombians, hondurenys i salvadorenys que fugen de la violència, georgians que no se sap exactament de què fugen...

El 30 minuts "Sabem acollir?" explica la cara B de la realitat dels refugiats i d'un sistema d'acollida col·lapsat. Què passa quan els refugiats arriben? Amb quina realitat es troben?

Esperes de dos anys per saber si seran considerats refugiats o no. Setanta mil expedients al Ministeri de l'Interior pendents de resolució.

"La situación va a seguir siendo complicada." Estrella Rodríguez, dir. gen. d'Integració i Atenció Humanitària, Ministeri de Treball

Homes dormint al carrer, en cases ocupades o, en el millor dels casos –després de mesos d'espera-, en albergs per a les persones sense sostre.

"Aquesta situació de persones benvingudes en situació de buscar refugi s'ha sumat a una realitat també creixent de sensellarisme a Barcelona." Míriam San José, educadora social Hospital de Campanya

Famílies que reben ajuda del programa de l'estat per a refugiats durant sis mesos, però amb serioses dificultats per aconseguir després trobar feina i pis, ser independents.

"Jamás he trabajado que no sea en negro. Jamás he tenido la oportunidad de un contrato." Martín, refugiat el Salvador.
"Una cosa és "volem acollir", ara veurem quina és la realitat." Ignasi Amat, coordinador Llar Sant Joan de Déu.

I persones que, dos anys després, quan tenen feina i són independents, se'ls denega la sol·licitud de protecció internacional i es queden en situació irregular.

"Me da verguenza ir al Ayuntamiento, a la Cruz Roja y pedir más ayuda. La gente va a decir: 'Ya te ayudamos un año, es tu problema si te han denegado.'" Olek, refugiat Ucraïna

Que una part important de la societat diu #volemacollir i exigeix a les administracions que ho facin, ha quedat clar en manifestacions, actes i fins i tot un concert multitudinari. Però ho sabem fer?

  • Un reportatge de: Esther Llauradó i Txus  Muñoz
  • Imatge: David Bou
  • Producció: Sandra Rierola
  • Muntatge: Carles Señalada


De "Volem acollir" a "Sabem acollir?": reflexions al voltant de la gravació del reportatge "Sabem acollir?".

Subtítols en: català i castellano
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3