Puerto Rico, referèndum a l'última colònia

Puerto Rico, territori dels Estats Units des del 1898, celebra un referèndum d'autodeterminació el diumenge 11 de setembre

Puerto Rico, territori dels Estats Units des del 1898, celebra un referèndum d'autodeterminació aquest diumenge. Les opcions són integrar-se com a estat als Estats Units —l'"estadidad"—, continuar amb l'estatus actual —territori no incorporat— o optar per una via sobiranista, que inclou la independència plena. Mentre el govern dona suport a l'estadidad, l'oposició ha fet una crida al boicot al plebiscit.

El governador de Puerto Rico, Ricardo Rosselló, va guanyar les eleccions fa sis mesos. El seu partit, el Partido Nuevo Progresista, de centre dreta, sempre ha defensat la incorporació plena de Puerto Rico als Estats Units, com l'estat número 51. En un principi, el referèndum nomes contemplava dues opcions: l'estadidad o l'opció sobiranista (i dins d'aquesta, dues possibilitats més: lliure associació sobirana o independència). En cas que guanyés l'opció sobiranista, a l'octubre es faria un altre referèndum per decidir entre la lliure associació sobirana, és a dir, l'establiment d'una nova associació amb els Estats Units des de la sobirania o la independència plena.

El govern dels Estats Units permet la celebració del referèndum d'autodeterminació, pero és el Congrés americà qui ha de decidir i aprovar, en últim terme, el destí futur de Puerto Rico. A més, en aquest cas, el Departament de Justícia dels Estats Units ha manifestat que calia afegir a la papereta de vot una tercera opció: la de l'estatus actual, és a dir, l'opció que res canviï. El governador de Puerto Rico, a contracor, ha acceptat incorporar l'opció considerada colonialista i l'oposició que, en principi, participava en el plebiscit, ha fet una crida al boicot. Sobiranistes i independentistes consideren inacceptable la inclusió de la proposta imposada pels Estats Units.

Puerto Rico pertany als Estats Units com a territori no incorporat des del 1898; va ser cedit per Espanya quan va perdre la guerra de Cuba. L'illa caribenya té un autogovern limitat: la seva Constitució i les seves institucions estan completament supeditades als Estats Units. Els porto-riquenys, malgrat que són ciutadans nord-americans, si viuen a l'illa, no poden votar a les eleccions nord-americanes ni escollir el president dels Estats Units.

El plebiscit se celebra en un moment delicat de les relacions de Puerto Rico amb els Estats Units: l'illa, incapaç de pagar el deute, ha fet fallida i els Estats Units han imposat una junta fiscal, per d'amunt del govern i de les institucions porto-riquenyes, que prioritza el pagament als creditors davant de les necessitats de Puerto Rico i sense aportar cap rescat financer.

Un equip del programa "30 minuts" ha seguit de prop aquest procés i ha estat testimoni dels primers dies de llibertat d'Oscar López Rivera, el militant independentista —conegut com el Mandela porto-riqueny— que ha passat 36 anys de la seva vida en presons dels Estats Units i que va ser indultat per Obama.

Un reportatge de
Santiago Torres i Ramon Vallès
 
Imatge i Muntatge de
Carles Señalada
 
Producció
Mildred Rivera
Carles Fernández

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3