Penjats@Internet

Ha nascut la primera generació que tindrà una vida registrada a la xarxa. Perfils, vídeos, fotos. Tot queda penjat a Internet. La vida a la xarxa.

Ha nascut la primera generació que tindrà una vida registrada a la xarxa. Perfils, vídeos, fotos. Tot queda penjat a Internet. La vida a la xarxa. 

Els gustos, les aficions, les converses privades, les amistats. El 30 Minuts "Penjats@Internet" planteja el debat sobre internet i la privacitat a través del retrat de sis usuaris de xarxes socials.

El tsunami d'informació privada que cada dia deixem a l'ordinador, al mòbil, a les tablets, i publiquem a les xarxes socials, explica més de nosaltres que la mateixa memòria. Les dades personals s'han convertit en una de les matèries primeres del segle XXI; les empreses en són conscients, la busquen i l'utilitzen per fins comercials. Des de diversos organismes internacionals s'hi vol posar ordre, però la tecnologia corre més que les normes. Som capaços de controlar la nostra empremta digital? Un cop publicat, el nostre rastre digital és inesborrable? Els usuaris tenen el poder sobre les seves dades?

Les xarxes socials han canviat la idea de privacitat. Facebook, Twitter o Instagram estimulen milions d'usuaris a compartir continguts. Però, quins són els límits? Pot tenir conseqüències compartir tanta informació privada? Què mou els usuaris a publicar la vida a Internet? Comunicació, entreteniment, reconeixement social o, simplement, 'voyeurisme'? 

L'equip del 30 Minuts s'ha desplaçat a Brussel·les, al Parlament Europeu, on s'està tramitant la nova llei de Protecció de Dades. El grup Verd és l'encarregat de dirigir la ponència a través del jove diputat alemany Jan Philipp Albrecht, que pretén protegir els usuaris. El "lobby" del negoci d'Internet -multinacionals nordamericanes, com Facebook, Google i Amazon- obre oficines a Brussel·les per fixar la seva posició en la tramitació de la llei. Temen que sigui una norma massa restrictiva.

El reportatge "Penjats@Internet" es pregunta sobre els canvis en la idea d'intimitat i privacitat amb la irrupció de les xarxes socials. El poder d'internet per difondre les referències d'una persona és il·limitat. Els usuaris són conscients d'aquesta responsabilitat? Internet és capaç de garantir la seguretat de les dades personals? 

Per respondre a les qüestions del debat, el 30 Minuts ha entrevistat sis usuaris i diversos especialistes en xarxes socials (Marc Elena, Francesc Grau, Arancha Ruiz, Marta Alonso, Àlex Puig), pedagogs (José Antonio Marina), eurodiputats i representants del negoci a la xarxa.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3