Patumaires

Patumaires

La Patum de Berga és una festa espectacular que ofereix sempre imatges i sons d'una gran potència. Però no se sap gaire el que passa entre les bambalines de la festa. El "30 minuts" d'aquesta setmana ens mostra les interioritats d'aquesta maquinària humana i també els seus sentiments, records i expectatives.

 

La Patum de Berga és una festa espectacular que ofereix sempre imatges i sons d'una gran potència. Però no se sap gaire el que passa entre les bambalines de la festa. La preparació, els assajos, la vivència quotidiana dels que hi participen. Sembla que la Patum es faci sola, aparentment no hi ha ningú que vagi donant consignes i establint horaris, però cada un dels patumaires sap el que li toca fer a cada moment. El "30 minuts" d'aquesta setmana ens mostra les interioritats d'aquesta maquinària humana i també els seus sentiments, records i expectatives.
L'equip del programa ha conviscut amb una sèrie de personatges durant els dies previs a la festa i durant la seva celebració. Heus aquí una petita mostra.

En Sergi, que tothom coneix com "Teti", coordina la Patum infantil, que va fundar el seu avi, "salta" a la plaça com a "maces" i fa de vestidor de plens. Un home-orquestra de la Patum. En Joan Carles Sosa va quedar fascinat pels Nans Vells el primer cop que el seu pare el va portar a la Plaça, i ara n'és el cap de colla. És tan entusiasta que li falten paraules per explicar què és la Patum. La Maria és la farmacèutica de la Plaça on passa gairebé tot; la botiga és part de l'escenari festiu i potser per això semblava predestinada: va començar a "saltar" de "plens" - aquesta mena de dimonis folrats d'herba i petards - als 4 anys i des de llavors no ha fallat cap any. En Ramon Felipó és un dels erudits locals sobre la Patum i ha escrit 4 llibres sobre el tema. Viu la Patum amb moderació, però se l'estima amb passió, com molts berguedans que viuen una diàspora barcelonina. La Marta té dotze anys i fa de gegantera a la Patum infantil amb tota la serietat del món, però quan ella i les seves companyes d'escola surten dimecres de la setmana de Corpus per seguir els gegants grossos pels carrers són tan esbojarrades com els milers de nens i joves que omplen els carrers. En Sergi Cuenca és un músic reconegut que dirigeix el musical "Chicago" a Madrid, però quan s'acosta la Patum demana permís per dirigir la banda que fa els concerts de Patum i que també actua a la plaça i als carrers...

El paisatge humà de la Patum és riquissím i diumenge vinent en veurem una mostra que ens ajudarà a entendre com aquesta festa d'origen medieval s'ha conservat tan viva i arrelada en aquesta comunitat humana, que la considera el símbol perfecte de la seva identitat local. 
 
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3