Pagès de dia, sometent de nit

Pagesos de diverses poblacions de les comarques de ponent han organitzat patrulles nocturnes contra l'augment de robatoris en granges i magatzems.

S'afegeixen així a la dotzena de municipis on actuen sometents amb més o menys regularitat des del gener de l'any passat. Per coordinar-se, alguns d'aquests grups ja han començat els tràmits per constituir-se a cada població en associacions sense ànim de lucre i federar-se posteriorment. No s'han desanimat, doncs, per la negativa frontal del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, a legalitzar la figura del sometent en la futura llei de cossos policials.

Un equip de "30 minuts" s'ha endinsat en aquesta problemàtica amb els protagonistes de tots els sectors implicats. Ha sortir a patrullar amb diversos sometents i ha posat a prova un dels més organitzats. Ha comprovat la diversitat de robatoris patits pels pagesos i l'abast dels perjudicis que els ocasionen. Ha parlat amb alcaldes impulsors dels sometents i d'altres que hi estan enfrontats. Ha acompanyat antics membres del sometent armat, l'últim legal a Espanya i dissolt pel Senat el 1978. Ha presenciat controls policials en carreteres i en deixalleries, assenyalades com el destí de la major part dels materials robats. Ha consultat empresaris de ferralleries, sindicats (de pagesos i de Mossos), comandaments policials i experts universitaris. I ha reconstruït amb testimonis l'únic incident greu que hi ha hagut en l'actuació dels sometents tots aquests mesos i que va acabar amb la mort d'un home gran en un intent de robatori a Maials (Segrià).

Les patrulles de pagesos s'han estès com una taca d'oli per les comarques de ponent a mesura que la seva presència empenyia els lladres cap a poblacions veïnes. No porten armes ni detenen ningú. Tan sols avisen la policia si veuen algun vehicle sospitós. Segons les estadístiques oficials, les denúncies de robatoris a l'entorn rural han baixat gairebé a la meitat comparant els primers mesos del 2013 amb un any abans. És el resultat de l'actuació de les patrulles, segons els líders dels sometents, i de la posada en marxa d'un pla policial especial, segons els comandaments dels Mossos.

A diferència dels assalts amb violència en cases habitades que hi ha hagut en diverses zones de Catalunya, la delinqüència de la zona rural lleidatana no la formen bandes criminals, organitzades i violentes. Actua sobretot en granges i magatzems agrícoles que queden buits a la nit. Els objectius principals són cables, ferralla, eines, maquinària petita i gasoil: productes dels quals els lladres obtenen un petit rendiment econòmic, però que provoquen als pagesos pèrdues importants i el risc de perdre collites senceres.

Els pagesos han hagut d'autoprotegir-se invertint en més mesures de seguretat, com ara alarmes i càmeres de videovigilància. Fins i tot, el petit municipi de la Portella (Segrià), de només vuit-cents habitants, ha blindat el seu terme amb una vintena de càmeres instal·lades a totes les cruïlles de camins.

L'onada de robatoris està tenint efectes devastadors en l'estat anímic de molts pagesos. Han arribat a la conclusió que la solució no els vindrà dels poders públics, sinó que ho han de resoldre pel seu compte. Com que la majoria són caçadors, la temptació de recórrer a les armes només se salva per la consciència del risc de presó si es dispara contra un lladre desarmat.

La ràbia de les víctimes dels robatoris augmenta per la reiteració amb què actuen els delinqüents. Pel seu "modus operandi", sense armes ni violència, el càstig penal que els correspon és molt baix; i, com que moltes vegades el valor de la sostracció no arriba als quatre-cents euros, no tindran la consideració de delicte sinó de simple falta. Pagesos, alcaldes i policies exigeixen modificacions en el Codi Penal per augmentar les penes de presó per la reincidència i pels petits robatoris.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3