On són les abelles?

On són les abelles?

La desaparició en massa dels ruscos als nostres països ha encès els senyals d'alarma. Estudis científics apunten a un dels culpables: els neonicotinoides.

La desaparició en massa dels ruscos als nostres països ha encès els senyals d'alarma. Estudis científics apunten a un dels culpables: els neonicotinoides.

I si la mort misteriosa de les abelles era un senyal d'alarma? Els estudis científics es multipliquen i posen sobre la taula una de les causes: un tipus d'insecticida, els neonicotinoides, fabricats especialment per la firma suïssa Syngenta. Són uns potents neurotòxics, entre 5.000 i 10.000 vegades més nocius per als insectes que no pas el DDT. Els neonicotinoides es transmeten a la cadena alimentària, al nostre menjar, però de moment no se sap quins efectes poden tenir a llarg termini sobre la nostra salut. Una cosa sí que sembla segura: no afecten només les abelles, sinó tota la biodiversitat. Però, en podem prescindir, d'aquestes substàncies químiques, sense fer perillar la massiva producció agrícola mundial actual? El debat és aquest.

Des de fa una vintena d'anys, però d'una manera més intensa en els últims temps, les abelles moren a un ritme anual del 20% al 30%, tant a Suïssa, on s'ha fet una bona part del reportatge, com en altres països. Una mortalitat excessiva i molt inquietant, perquè aquests insectes juguen un rol essencial en la pol·linització de les plantes i, per tant, en la producció agrícola natural. 

No només Syngenta fabrica aquests pesticides tan potents. Empreses gegants del sector agroquímic, com Bayer i Basf, també n'han desenvolupat i n'exporten a tot el món. Aquestes tres empreses representen la tercera part del mercat mundial dels insecticides, amb unes vendes anuals de més de cinc mil milions de dòlars. Per tant, hi ha en joc molts interessos.

El reportatge "On són les abelles?", una producció de Temps Présent (Ràdio Televisió Suïssa), segueix el fil de la investigació científica dels nicotinoides. Els autors descobreixen l'envergadura de les pressions que exerceixen les grans firmes per posar en dubte els estudis científics que qüestionen els seus productes, per intimidar els investigadors "massa" curiosos o per infiltrar-se en els organismes oficials que fan les proves sobre la possible perillositat dels insectidides.

Després d'intenses batalles amb el "lobby" d'aquestes grans empreses, la Unió Europea ha pogut prohibir algunes d'aquestes substàncies als països comunitaris. De tota manera, una gran part de la resta del planeta encara queda exposada als efectes nocius d'aquests insecticides, que es fan servir a gran escala. Realment és possible eliminar-los del tot?
Informació d'interèsDisponible fins al 26/04/2015 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3