Ni vius ni morts

Ni vius ni morts

Contingut per majors de 13 anys

Des que l'any 2006 el president Felipe Calderón va declarar la guerra contra el narcotràfic, a Mèxic, han desaparegut més de 23.000 persones. Moltíssimes més han estat assassinades.

Des que l'any 2006 el president Felipe Calderón va declarar la guerra contra el narcotràfic, a Mèxic, han desaparegut més de 23.000 persones. Moltíssimes més han estat assassinades.
 
La desaparició dels 43 estudiants de magisteri a Iguala, a l'estat de Guerrero, al setembre del 2014, va causar un impacte mundial, però fets com aquests no són cap excepció en la història recent de Mèxic.
El reportatge "Ni vius ni morts" explica el que probablement és el cas de desaparició massiva més greu de tot el país. Es tracta dels fets ocorreguts ara fa quatre anys al nord de l'estat de Coahuila, molt a prop de la frontera nord-americana de Texas.
 
El dia 18 de març del 2011, més de dos-cents homes armats del càrtel dels Zetas van entrar, a plena llum del dia, al poble d'Allende per venjar la traïció de dos membres del càrtel, originaris d'aquesta població. Els "narcos" es van endur familiars, coneguts i treballadors dels dos traïdors i van destruir una cinquantena de cases del poble, sense que cap autoritat municipal ho impedís. Es calcula que durant aquells dies podrien haver desaparegut a tota la zona unes tres-centes persones, però ningú sap la xifra exacta perquè aquests fets no van transcendir a l'opinió pública ni es van començar a investigar fins fa poc més d'un any. La por dels familiars i la connivència de les autoritats amb els narcotraficants ho havien silenciat tot. El reportatge entrevista familiars de desapareguts durant aquells fets ¿que per primera vegada parlen davant d'una càmera de televisió¿ i fa un recorregut per la ruta infernal d'aquella revenja que va acabar en un ranxo dels afores on, segons diverses confessions, es van cremar desenes de persones.
 
En el reportatge, també veurem la lluita de Letty Hidalgo per trobar el seu fill Roy, un estudiant universitari que va desaparèixer una nit de fa quatre anys quan uns homes, armats i vestits amb uniforme de policia, van entrar a casa seva i se'l van endur. Des d'aquell moment, la Letty, una mestra de Monterrey, ha remogut cel i terra per intentar esbrinar si el seu fill és viu o mort.
 
Però, si hi ha algun col·lectiu especialment afectat pels segrestos i les desaparicions a Mèxic, aquest és el dels migrants centreamericans que entren clandestinament al país per arribar fins als Estats Units. Durant la ruta, són víctimes d'extorsions, segrestos i assassinats per part del crim organitzat i de la policia. La seva clandestinitat, però, fa que cap estadística oficial reculli els milers de migrants assassinats i desapareguts els últims anys. L'equip de "30 minuts" ha parlat amb alguns d'aquests migrants en trànsit que expliquen les seves vivències i la seva por de caure en mans del crim organitzat.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3