Negre

L'economia submergida: causa o efecte dels nostres mals

L'economia submergida: causa o efecte dels nostres mals

Un de cada quatre euros que portem a la butxaca és diner negre. És fruit de l'economia submergida, considerada una de les malalties cròniques de l'economia espanyola i també de la catalana. El reportatge "Negre" aprofundeix en els motius que ens porten a practicar o a tolerar el treball submergit. Evidentment, els casos de corrupció, malversació de fons públics i prevaricació reforcen la justificació moral d'aquesta pràctica.

Pràcticament tothom participa en l'econonomia submergida, ja sigui treballant en negre, pagant o cobrant factures sense IVA o bé acceptant-ho amb absoluta normalitat. D'aquesta premissa parteix el reportatge. "Negre" procura analitzar els perjudicis que genera els elevats nivells d'economia submergida que hi ha a Espanya i a Catalunya, però, sobretot, intenta entendre quins motius ens han portat fins on som.

En el reportatge, una desena de testimonis que s'han mantingut en l'anonimat expliquen la seva relació amb l'economia submergida: una dissenyadora de moda que no té el negoci donat d'alta i que ni tan sols és autònoma, un parat que, paral·lelament, fa reformes a domicili, un mecànic que té dues feines sense contracte, una monitora de gimnàs que fa actuacions en negre amb el seu grup de música, una mestressa de casa que va reformar tot el pis sense pagar IVA o un gestor que ajuda els clients a estalviar-se impostos, entre altres.

Els testimonis justifiquen la seva conducta dient que o no tenen cap més alternativa o bé que estan cansats de veure com els seus impostos són mal gestionats. Així hem arribat a les taxes d'economia submergida més elevades d'entre els països desenvolupats: a l'estat espanyol, el 25% dels diners que circulen s'han generat a l'ombra, sense tributar a Hisenda o a la Seguretat Social. Només Grècia (27%) ens supera en aquesta estadística.

Causa o efecte? Els experts entrevistats a "Negre" (entre ells, els economistes Xavier Sala i Martín, Arcadi Oliveras i Oriol Amat; el màxim expert mundial en economia submergida, Friedrich Schneider; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, o el president de PIMEC, Josep González) coincideixen que l'economia submergida és una de les pitjors malalties contra l'estat del benestar, però que, alhora, és fruit de la falta d'oportunitats del moment en què vivim.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3