Més que futbol
INSEREIXCopia aquest codi per afegir-lo a la teva pàgina:
El Barça de Guardiola és observat atentament des de molts àmbits, i no només des de l'esportiu. Per què? Pot ser un referent social?
Des de fa tres anys moltes persones miren, uns amb sorpresa i altres amb admiració, el primer equip del Futbol Club Barcelona, el qual, gràcies a la seva forma de jugar, ha aconseguit un fet insòlit: convertir-se en un dels millors equips de futbol de la història.
Aquest grup humà l'observen amb atenció aficionats i no aficionats, seguidors del Barça i d' altres equips rivals, que en valoren no només els resultats esportius sense precedents que han aconseguit, sinó sobretot la manera, el "com" ho han fet. En aquest sentit sembla destacar-se la dificultat d'haver sabut conciliar les exigències individuals i col.lectives, especialment en una societat on predomina l'individualisme. El reportatge vol traslladar al teleespectador una reflexió en forma de pregunta: És possible que els resultats sense precedents obtinguts per aquest equip, i sobretot la manera com els ha aconseguit, puguin servir d'exemple, de referent social amb vista a millorar la gestió en diferents àmbits professionals o personals? En aquest context, entenent que quan es parla del Barça es parla essencialment de futbol, el reportatge es pregunta si en aquest cas, quan parlem d'aquest Barça, estem parlant d'alguna cosa més que de futbol.
Entre les persones que intervenen en el reportatge, hi ha el professor de l'escola de negocis IESE Jaume Llopis, que explica per què escoles de negocis nord-americanes i d' altres països del món estan estudiant el cas del Futbol Club Barcelona. Per la seva part, el conseller delegat del Banc de Sabadell Jaume Guardiola explica el motiu pel qual aquesta banc ha centrat en la figura de l'actual entrenador del FC Barcelona una campanya publicitària d'abast estatal. En un altre context, que podríem considerar més inusual i sorprenent, el reportatge mostra com la marca actual del Barça és utilitzada per experts en coaching empresarial per potenciar el rendiment d'alts directius, i en coaching personal per assessorar clients en creixement personal. El programa també observa com el referent d'aquest Barça també ha servit d'exemple pedagògic en l'àmbit escolar, fet que ens explica el director de Braval Josep Masabeu, un centre del barri del Raval de Barcelona especialitzat en la integració d'immigrants adolescents.
Per part del FC Barcelona hi participen Carles Folguera, director de "La Masia; l' escola formativa del club " i els jugadors del primer equip Xavier Hernández, "Xavi", i Andrés Iniesta, que destaquen els valors que han compartit com a futbolistes i com a persones.
Per ampliar la mirada d'aquest fet sociólogic, el programa també compta amb l'aportació de l'antropòleg Jordi Salvador Duch, autor del llibre "Història antorpològica del Barça", del catedràtic de Filosofia de la Universitat de Girona Josep-Maria Terricabras, i del director científic de la Fundació La Caixa Jorge Wagensberg. Tots tres expliquen la relació entre els valors esportius i els socials, valoren fins a quin punt se'n pot fer un gra massa, de tot plegat, i també reflexionen sobre si els valors d'aquest equip són prou sòlids per afrontar una situació de derrota.
La mirada esportiva explicada en clau social l'aporten els periodistes Ramon Besa (El País), Santiago Segurola (adjunt a la direcció del diari "Marca") i Santí Padró, de TV3.