Marroc: els reptes d'un jove rei

Marroc.- reportatge centrat en la problemàtica social que pateix la dona en aquest país. El passat mes de març, un projecte de llei de reforma de la "mudawana", una llei fortament influenciada per la religió musulmana que regeix molts aspectes de la vida privada i familiar de les dones, va provocar dues manifestacions de signe ben oposat: a rabat, milers de persones demanaven la reforma de la llei. En canvi, a casablanca, els integristes es van manifestar per desqualificar el projecte de reforma de la llei ja que el consideren un pla d'occident contrari a l'islam. Les dues manifestacions van demostar la fractura del país, un marroc que marxa a dues velocitats: la dels sectors progressistes i la dels més immobilistes, cada vegada més influenciats per l'islamisme radical. Pobresa, analfabetisme i corrupció són alguns dels trets que afavoreixen la implantació social de l'integrisme i també la marginació de les dones. El reportatge recull l'opinió i el testimoni de dones d'experiències i procedències socials i culturals diverses.

Al Marroc, una dona pot ser repudiada pel marit i veure's, de la nit al dia, al carrer, sense cap pensió de divorci. Si ella refà la seva vida i es torna a casar, perdrà automàticament la custòdia dels fills. Si és mare soltera, s'arrisca a anar a la presó acusada de prostitució. La poligàmia està prohibida per a elles, però l'home pot tenir quatre esposes.

Per lluitar contra tot això i per treure la dona d'una situació medieval, milers de persones es van manifestar a Rabat al març. Demanaven la reforma de la "Mudawana", una llei fortament influenciada per la religió musulmana que regeix molts aspectes de la vida privada i familiar de les dones. Demanaven, en definitiva, que la religió no s'interposi en els drets de les dones, els quals el Marroc ha firmat en diversos convenis internacionals.

Però el que molts observadors van destacar com a més preocupant va ser la manifestació que van organitzar els islamistes, molt més nombrosos. Els integristes desqualificaven la reforma com un "pla d'occident contrari a l'islam".

Les dues manifestacions van demostarr la fractura del país, un Marroc que marxa a dues velocitats: la dels sectors progressistes i la dels més immobilistes, cada vegada més influenciats per l'islamisme radical.

Temes com la situació de les dones o l'ascens de l'islamisme són alguns dels reptes que haurà d'afrontar Mohamed VI. Després de 40 anys de dictadura del seu pare, el rei Hassan II, el nou rei va començar el mandat amb uns gestos esperançadors, com la destitució del ministre de l'Interior, el temible Driss Basri, o una obertura dels mitjans de comunicació, que van parlar de temes tabú com el conflicte del Sàhara.

Però, ara, 10 mesos després del seu ascens al tron, les reformes semblen trobar-se en un parèntesi i molts es pregunten cap on va el rei, cap a una monarquia autoritària com la del seu pare, però lleugerament maquillada, o cap a una autèntica monarquia constitucional.

Amb 12 milions de persones que viuen en la pobresa i més de la meitat de la població analfabeta, el rei es troba amb una herència gens fàcil. Molta gent ja parla de la segona oportunitat del Marroc després de la independència. El temor és que, amb l'ascens dels islamistes, si el rei no encara les reformes necessàries, no hi haurà una tercera oportunitat.

El reportatge mostra alguns dels principals reptes que haurà d'afrontar Mohamed VI: pobresa, analfabetisme, corrupció... Les dones són les protagonistes perquè hi ha molta gent que pensa que, sense elles, serà impossible construir una autèntica democràcia al Marroc.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3