Made in China

Sota quines condicions laborals es fabriquen els nostres "gadgets" electrònics preferits? Foxconn, la pedra a la sabata d'Apple.

Fa dos anys, es va encendre l'alarma: a Foxconn --el principal fabricant xinès dels dispositius d'Apple i altres firmes, com Amazon i Hewlett-Packard-, es repetien els suïcidis de treballadors. Per què? Un desgraciat fenomen esporàdic, casual, o un símptoma d'alguna cosa més greu?

Un equip de televisió d'Upside TV es va desplaçar a la Xina per investigar el cas. Partien d'uns antecedents clars: denúncies contra Foxconn d'associacions de defensa dels drets laborals sobre les condicions de treball a les seves fàbriques, requisitòries i auditories d'Appel... L'equip d'Upside ha trobat un panorama esfereïdor i ha obtingut un document exclusiu: un sistema de producció que militaritza els treballadors, que els pressiona fins a extrems insuportables, que els obliga a fer jornades maratonianes i que absorbeix una mà d'obra encara més barata: la d'estudiants menors d'edat.

Actualment, Foxconn, amb un milió quatre-cents treballadors, és l'empresa privada amb més personal de la Xina. Els seus centres, repartits per tot el país, estan dissenyats com megaciutats on el treballador produeix, dorm i menja dins les instal·lacions. Tot i oferir sous més elevats que altres sectors i empreses, cada treballador cobra, per terme mitjà, uns 220 euros mensuals. D'aquesta quantitat, al treballador, se li descompta l'allotjament, el menjar i una assegurança.

El reportatge "Made in China" es va realitzar en ple procés de fabricació en massa del nou telèfon d'Apple, l'iPhone 5, i de les noves tauletes de la companyia nord-americana.

Però Foxconn ha segellat les seves intal.lacions als periodistes. Upside TV, amb la col·laboració indispensable de joves treballadors, ha introduït càmeres ocultes dins les fàbriques. Assistim no pas a la línia de producció --missió impossible--, sinó a les condicions contractuals i de vida dels treballadors. Amb una atenció especial a les causes de dos casos de suïcidi: un, frustrat, d'una noia que avui ha d'anar en cadira de rodes, i un altre d'un noi que no va poder suportar la pressió dels seus caps ni el ritme de treball. Les seves famílies ens ajuden a entendre el seu neguit quan treballaven a Foxconn.

Poc després de ser emès aquest reportatge per primera vegada a la segona cadena de la televisió francesa, Apple va haver de fer un comunicat en què instava novament Foxconn a millorar les condicions laborals dels seus treballadors.
Informació d'interèsDisponible fins al 26/08/2013 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3