L'ÚLTIMA ESPERANÇA DE PACO
Investigació del cas de Paco Larrañaga, un jove filipí, fill d'un basc, que va ser condemnat a mort per segrest, violació i assassinat de dues noies, després d'un judici ple d'irregularitats. El reportatge analitza la falta de proves contra Larrañaga i l'existència d'un gran nombre proves que el podrien exculpar. La mare de les dues noies mortes, Thelma Chiong, és una senyora molt influent del país, i se sospita que va manipular proves, testimonis, el mateix jutge del cas i autoritats policials i va aconseguir que Larrañaga i set acusats més fossin condemnats a cadena perpètua, i posteriorment, a pena de mort. Des d'Espanya s'han engegat iniciatives populars per donar suport a Larrañaga i des del mateix Congrés dels Diputats i el Senat s'ha intentat pressionar perquè es revisi el seu cas.
Un equip de "30 minuts" s'ha desplaçat a les Filipines per investigar aquest cas, un cas molt qüestionat des del principi i ple d'irregularitats. Paco sempre ha negat la seva responsabilitat i assegura que no era a l'illa de Cebu, on van passar els fets, però durant el judici no se li va permetre presentar testimonis ni proves que ho corroboressin.
"A Paco no se le dejó declarar. A Paco se le privó de presentar los testigos de su defensa, se le privó de interrogar a los testigos de la acusación. Son irregularidades clamorosas y recogidas, una por una, en los artículos. Si no recuerdo mal, hay siete motivos de nulidad judicial y, en este caso, hay cuatro flagrantes en favor de Paco", denuncia el seu advocat, Javier Viada.
No hi ha cap prova física que vinculi Paco amb el crim. Només les acusacions de David Valiente Rusia, un drogoaddicte amb delictes pendents, que va assegurar haver participat en els assassinats i que va aconseguir immunitat a canvi d'acusar els altres nois.
El primer d'investigar el cas va ser Florencio Villarin, cap del National Bureau of Investigations. Ell no va creure mai en les declaracions d'aquest testimoni: "Jo sabia que Rusia estava mentint. (...) En els trenta anys que he treballat amb les forces de la llei, puc dir que encara he de conèixer un drogoaddicte que no sigui un mentider. És per això que volia parlar amb Rusia. Però la Fiscalia, la policia i la senyora Chiong no volien que nosaltres l'interroguéssim."
Rusia va quedar en llibertat i ara està desaparegut.
L'equip del "30 minuts" ha entrevistat els Larrañaga i el seu entorn, així com la família de les víctimes, la família Chiong, i persones vinculades amb el cas, com l'excap de la Fiscalia, Primo Miro, els testimonis que asseguren que eren amb Paco el dia dels fets, i el ministre de Justícia de les Filipines, Raúl González. D'aquesta manera s'ha analitzat el paper de cada una de les persones involucrades i les pressions que hi va haver darrere del cas.
<
"La policia havia de resoldre el cas. Tothom estava demanant sang, i per això havien de buscar una porta de sortida, i van agafar uns nois que no eren. Van decidir 8 noms perquè ja tenien el nombre de persones fixat, però no tenien encara com implicar-los." Així ho explica Mike del Gallego, pare d'un dels testimonis de Paco.
"El problema era que la germana de la senyora Chiong era la secretària privada del president de les Filipines, i era molt influent. Els fiscals tenien pressa per tancar el cas, perquè la senyora Chiong era molt poderosa i els havia promès ascensos. De fet, tots van ser ascendits", diu Florencio Villarin, excap del National Bureau of Investigations.
A aquestes acusacions, la senyora Thelma Chiong, mare de les víctimes, va respondre que no va ser fins al cap d'un any que els hi van donar els nous càrrecs. "La meva germana treballava al govern i va ser com una recompensa. Però no els hi vam prometre res durant el cas. Només ens van ajudar."
L'equip del programa també ha seguit les mobilitzacions que hi ha hagut a Espanya sobre el cas, com la recollida de firmes del diari Qué i la seva entrega al Senat i al Congrés.
La família de Paco ha presentat un recurs de reconsideració al Tribunal Suprem de les Filipines, i està pendent de la seva resolució. Tot i això, la setmana passada, quatre magistrats del tribunal filipí de visita a Espanya van confirmar a uns familiars bascos la condemna a mort. La notícia, per això, encara no ha estat feta oficial a Manila.
Si això es confirmés, l'última oportunitat de Paco seria la "clemència" o el "perdó" per part de la presidenta filipina, Gloria Arroyo. Una última via en la qual, segons l'advocat de Paco, el govern espanyol podria tenir un paper molt important. "Yo creo que la solución del caso de Paco está por la vía política mucho más que por la vía judicial. (...) Dudo mucho que el Tribunal Supremo modifique su propia resolución. Lo que sí creo es que la modificaría si la presidenta, Gloria Macapagal, tuviera interés en que esto se modificase. (...) ¿Cómo incentivar ese interés? Pues demostrando que España no va a permitir que a Paco lo condemnen de por vida, o a cadena perpetua, o que lo tengas de por vida pendiente de que mañana lo ejecuten. Eso sería la única fórmula."